PRVO POLUGODIŠTE

Strana ulaganja samo 900 milijuna eura

17.09.2009 u 15:22

Bionic
Reading

Izravna strana ulaganja u Hrvatsku u prvoj polovici ove godine prema preliminarnim neslužbenim podacima Hrvatske narodne banke (HNB) iznosila su oko 900 milijuna eura, rečeno je na današnjem predstavljanju izvješća o međunarodnim ulaganjima u 2008. godini (World Investment Report 2009) Konferencije Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD)

Prema riječima voditelja Odjela za statistiku platne bilance i međunarodnih ulaganja u Direkciji za statistiku HNB-a Alena Škudara, središnja banka se ne bavi procjenama budućih kretanja stranih izravnih ulaganja, ali je 'generalni osjećaj' da će ona u ovoj godini, zbog krize, biti bitno manja nego 2008.

Škudar je istaknuo i da HNB-ovi podaci, usprkos strahovima povezanima uz krizu, ne pokazuju da je došlo do izvanrednog izvlačenja dobiti tvrtki u stranom vlasništvu iz Hrvatske. Naime, u prvom je polugodištu isplaćeno dividendi i ostalih vlasničkih prohoda u iznosu od oko 500 milijuna eura, što je približno isto kao i lani.

Ukupna izravna strana ulaganja u Hrvatsku u 2008. su pak iznosila 3,33 milijarde eura (4,38 milijardi dolara), što je oko 10 posto manje nego 2007., a niža ulaganja nisu hrvatska specifičnost.

UNCTAD-ovo izvješće, naime, pokazuje da su ukupna izravna strana ulaganja u cijelom svijetu 2008. prema 2007., koja je s 1,9 bilijuna dolara u cijelom svijetu bila rekordna, pala za 14 posto na 1,69 bilijuna dolara, što je odraz zaoštravanja globalne financijske i gospodarske krize.

Prvi nepotpuni podaci za ovu godinu ukazuju na još intenzivniji pad, za više od 40 posto te se očekuje da će na kraju godine sva ulaganja u svijetu iznosili oko 1,2 bilijuna dolara, rekao je posebni savjetnik UNCTAD-a u Hrvatskoj Branko Vukmir. No, dodao je, UNCTAD-ovi podaci pokazuju da su usprkos padu ulaganja u najrazvijenije zemlje svijeta investicije u zemlje u razvoju lani povećana, primjerice za 26 posto u našoj regiji.

U jugoistočnoj Europi Hrvatska je prema stranim ulaganjima u 2008. na prvom mjestu, a slijede Srbija (2,9 mlrd USD), BiH (1 mlrd USD), Albanija i Crna Gora (oko 950 mln USD) i Makedonija (598 mln USD), kazao je Vukmir.

Pritom je ukazao na činjenicu da je primjerice Slovenija lani privukla 1,8 milijardi dolara stranih ulaganja, a u inozemstvo uložila 1,4 milijarde dolara, dok je Hrvatska izvan granica uložila svega 140 milijuna dolara, 'kao da nije zainteresirana za širenje na druga tržišta'. U prva tri mjeseca ove godine pak prema podacima HNB-a hrvatska inozemna ulaganja iznose svega 10,9 milijuna eura, a najveći dio i dalje odlazi u zemlje uže regije, posebice bivše Jugoslavije.

Posebna tema ovogodišnjeg UNCTAD-ovog izvješća je utjecaj transnacionalnih korporacija na poljoprivredu, na koju 'otpada' oko 13 posto ukupnih izravnih stranih ulaganja u svijetu 2008.

Na taj dio izvješća, kazao je Vukmir, posebnu pozornost trebaju posvetiti oni koji u Hrvatskoj donose zakone kako bi vidjeli načine povezivanja stranog kapitala i domaće poljoprivrede, u cilju da se teret 'najbogatijeg hrvatskog resursa skine sa subvencija iz državnog proračuna'.