PRVI KVARTAL

Stopa anketne nezaposlenosti porasla na 9,4 %

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.07.2009 11:22
  • Objavljeno 27.07.2009 u 11:15
nezaposlenost

nezaposlenost

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Stopa anketne nezaposlenosti u Hrvatskoj je u prvom tromjesečju ove godine iznosila 9,4 posto, podatak je iz Anketa o radnoj snazi koje je objavio Državni zavod za statistiku. To je 0,7 postotnih bodova viša stopa anketne nezaposlenosti nego u četvrtom kvartalu prošle godine kada je anketna nezaposlenost iznosila 8,7 posto

Na godišnjoj razini pak, u odnosu na prvo tromjesečje 2008. godine, stopa anketne nezaposlenosti je manja za 0,6 postotnih bodova. Prema anketi o radnoj snazi, koja se temelji na metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO), u prvom tromjesečju 2009. godine u Hrvatskoj je bilo 167 tisuća nezaposlenih osoba.

To je za 94 tisuće osoba manje nego što je u tom razdoblju iznosila registrirana nezaposlenost koja se prati prema administrativnim evidencijama.

U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je u prvom tromjesečju ove godine registrirana 261 tisuća nezaposlenih, a stopa registrirane nezaposlenosti bitno je veća od anketne i iznosila je 14,7 posto.

Prema anketi, u prvom je tromjesečju ove godine bilo nezaposleno 74 tisuća muškaraca i 93 tisuće žena. Pritom je stopa anketne nezaposlenosti muškaraca u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosila 7,8 posto, a žena 11,4 posto.

U prvom kvartalu 2009. u Hrvatskoj je bilo ukupno zaposleno milijun i 608 tisuća osoba, što je za 25 tisuća osoba manje nego u prethodnom tromjesečju. Među zaposlenima u prvom ovogodišnjem tromjesečju bilo je 880 tisuća muškaraca i 728 tisuća žena. Stopa zaposlenosti (postotni udio zaposlenih u radno sposobnom stanovništvu) iznosila je 43,6 posto.

Kao i kod stope nezaposlenosti, osjetna je razlika u stopama zaposlenosti žena i muškaraca. Tako je stopa zaposlenosti muškaraca u Hrvatskoj u prvom tromjesečju ove godine iznosila 51,1 posto, a žena svega 37 posto.

Po podacima iz ankete, u prvom je tromjesečju ove godine u Hrvatskoj bilo nešto manje od 3,7 milijuna radno sposobnog stanovništva (osobe starije od 15 godina).

Pritom je aktivnog stanovništva (zaposlene i nezaposlene osobe) bilo oko 1,77 milijuna, pa je tako stopa aktivnosti (postotni udio aktivnog stanovništva ili radne snage u radno sposobnom stanovništvu) u prvom kvartalu ove godine iznosila 48,1 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi