udar na džep

Što Vlada može napraviti da ublaži drastičan rast cijena goriva? Ne puno, evo računice

02.06.2022 u 20:58

Bionic
Reading

Ako odluči djelovati u smjeru smanjenja cijene goriva, Vlada nema puno manevarskog prostora. Marže trgovaca već su ograničene na iznos od 75 lipa po litri, što mnogim malim 'pumpašima' već stvara probleme u poslovanju. Privremeno je ukinuta i obveza umiješavanja biokomponente u gorivo, pa je intervencija moguća samo kroz smanjenje trošarina i PDV-a, piše Jutarnji list

Da nas idući tjedan čeka veliko poskupljenje prvi je objavio tportal. Naš izvor, od kojeg redovito dobivamo točne prognoze i informacije o cijenama goriva, tvrdi da će od idućeg tjedna cijene svih dizelskih goriva otići gore za čak 90 lipa po litri dok će benzin poskupjeti za oko 70 lipa po litri.

Drugim riječima, pun spremnik dizela od 50 litara, koji sada košta oko 650 kuna, otići će na oko 700 kuna. Ništa bolje neće proći ni vlasnici benzinaca jer će prosječan tank, koji sada košta 700 kuna, otići na 750 kuna ili tek nešto manje od okruglih sto eura. Plavi dizel bi poskupljenjem od 90 lipa došao na razinu od 9,9 kuna po litri.

Intervencija Vlade moguća je, piše Jutarnji list, samo kroz smanjenje trošarina i PDV-a.

Diferenciranim stopama PDV-a ministar financija Zdravko Marić je tradicionalno nesklon, dok su trošarine već smanjene. Ni tu nema mnogo prostora. S aktualnih 2,86 kuna po litri dizela i 3,46 kuna po litri benzina, može se smanjiti na 2,45 kuna po litru dizela i 2,69 kuna za litru benzina - što su minimalne dopuštene trošarine na goriva prema europskoj regulativi.

U slučaju benzina to bi ublažilo cijenu za najviše 77 lipa. S ovim drastičnim poskupljenjem od 70 lipa, koje se očekuje, građani bi benzin plaćali samo sedam lipa manje.

Vlada bi mogla maksimalno ublažiti cijenu litre dizela za 41 lipu. Budući da se od utorka očekuje da će ovo gorivo poskupjeti za oko 90 lipa, građani, ako Vlada i smanji trošarine na minimum, ne trebaju očekivati smanjenje, već povećanje od 49 lipa po litri.