PISMO AGENCIJE ZA UGLJIKOVODIKE

Što trebate znati o istraživanju nafte u Jadranu?

07.01.2015 u 11:49

Bionic
Reading

S obzirom na gospodarsko značenje teme istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu i velik interes medija, Agencija za ugljikovodike medijima je uputila pismo u kojem na jednom mjestu želi približiti neke od ključnih informacija vezanih uz sam proces

‘Budući da je riječ o projektu koji je izazvao pozitivnu reakciju šire i opće javnosti, ali i poneki slučaj nerazumijevanja, dostavljam odgovore na neka od ključnih pitanja za koja smo utvrdili da osobito zanimaju građane, ali i medije’, kazala je Barbara Dorić, predsjednica Agencije.

Aktivnosti istraživanja i eksploatacije ugljikovodika

U skladu sa Zakonom o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, Vlada RH je 2. travnja 2014. objavila prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Javno nadmetanje je zatvoreno 3. studenog 2014. te je utvrđeno da su pristigle ponude šest kompanija za 15 istražnih prostora. Stručno povjerenstvo je pozitivno ocijenilo ponude za 10 istražnih prostora te je u konačnici Vlada RH na sjednici 2. siječnja 2015. donijela 10 Odluka o izdavanju dozvola. Međutim ove odluke Vlade nisu važeće ako se ne potpiše Ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika s odabranim ponuditeljima, čemu prethode pregovori, navodi se u pismu Agencije, te napominje da se prilikom odabira vodila posebna briga o iskustvu ponuditelja, pa su se tako na javno nadmetanje mogle prijaviti isključivo kompanije koje koriste visoke tehnološke i ekološke standarde te su dokazale da nemaju ekoloških incidenata u prošlosti.

Istražni prostori odmaknuti minimalno 10 kilometara od obale i šest kilometara od otoka

Prijašnji istražni prostori obuhvaćali su priobalje i otoke, a novim prijedlogom osigurali smo to da se istražni prostori odmaknu minimalno 10 kilometara od obale i šest kilometara od otoka te su identificirana ograničenja istražnih prostora na kojima se istražne radnje ne mogu odvijati ili se pak mogu izvoditi uz posebne uvjete. Treba napomenuti da su u prošlosti istražna bušenja rađena ne samo u podmorju, već i na otocima kao što su primjerice Vis, Lastovo i Dugi Otok, ističe se u pismu.

Financijska korist RH u odnosu na investitora povećana s pet na 55 posto

Simulacija novog financijskog modela pokazuje da je financijska korist od eksploatacije za Republiku Hrvatsku u prosjeku 55 naprema 45 posto za investitora. Prijašnjim modelom, koji je bio na snazi do veljače 2014, koristi za RH su bili pet posto, a za investitora 95 posto.
Ako primjerice uzmemo u obzir proizvodnju u 2013. od 1,3 milijuna barela ekvivalenta nafte, u državni je proračun uplaćeno 365,7 milijuna kuna dok bi novim financijskim modelom za tu količinu država prihodovala 3,8 milijardi kuna.

Također, kako je i nekoliko puta najavljivano, a isto je bilo propisano i samom dokumentacijom za javno nadmetanje, u tijeku je provedba strateške procjene utjecaja na okoliš istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu, čiji je okvirni rok za donošenje ožujak 2015, a ugovori se neće potpisati dok ona ne bude gotova. Javna rasprava je već bila provedena u sklopu definiranja sadržaja Strateške procjene utjecaja na okoliš, a poslije završetka izrade Studija će biti predmet javne rasprave te će sva zainteresirana javnost pravovremeno biti obaviještena o svemu.

Bez pozitivne Ocjene utjecaja na ekološku mrežu potencijalni investitori neće moći provoditi nikakve aktivnosti

Strateška procjena utjecaja na okoliš daje određena ograničenja i preporuke kojih se ovlaštenici dozvola moraju držati prije započinjanja bilo kojih aktivnosti. Međutim prije svakog zahvata u fazi istraživanja ovlaštenici dozvole dužni su zatražiti Ocjenu utjecaja na ekološku mrežu kada su u pitanju seizmička snimanja, kao i Ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš kada su u pitanju istražna bušenja. Navedene ocjene su obvezujuće te se istražne radnje smiju provoditi pod uvjetima i na način na koje će ocjene nalagati, ističe se u pismu Agencije. Ako se utvrdi komercijalno otkriće nafte ili plina, potrebno je napraviti Procjenu utjecaja na okoliš koja je uvjet za ishođenje lokacijske dozvole, kao i izradu Glavnog rudarskog projekta prije početka same eksploatacije. Procjena utjecaja na okoliš je također bezuvjetno obvezujuća te se s eksploatacijom može započeti isključivo ako ona utvrdi da nema štetnih utjecaja na okoliš.

Vrata Agencije za ugljikovodike su uvijek otvorena

U pismu Agencija također napominje da su javne rasprave po pitanju istraživanja i eksploatacije ugljikovodika vođene već nekoliko puta; prilikom donošenja Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, kojim se omogućilo javno nadmetanje, kao i pri donošenju sadržaja Strateške procjene utjecaja na okoliš.

Potpuno podržavamo svaki dijalog sa stručnjacima te smo sve zainteresirane strane maksimalno uključili u cijeli ovaj proces. Štoviše, i na samoj tribini koju su organizirale ekološke udruge, a pod pokroviteljstvom Zelene akcije, davali smo precizne odgovore na sva pitanja i nerazumijevanja upravo kako bismo što transparentnije predstavili ovaj proces te ćemo s takvim aktivnostima nastaviti u budućnosti, stoji u pismu. Jedan od ključnih ciljeva Agencije za ugljikovodike jest osigurati to da se prilikom istraživanja i eksploatacije ugljikovodika odvija strog nadzor nad očuvanjem okoliša i prirode kako bi se omogućio održiv razvoj gospodarstva koji neće negativno utjecati na ostale gospodarske grane. Stoga smo prihvatili sve sugestije koje naš rad čine učinkovitijim, ističu.

Ovim putem također želimo napomenuti da su vrata Agencije za ugljikovodike uvijek otvorena za komunikaciju i davanje točnih i ispravnih informacija o samom procesu te da su sve zainteresirane strane, kao i njihove konstruktivne sugestije, dobro došle, naglašavaju u pismu.