ekonomist objasio

Što bi bankrot SAD-a značio za Hrvatsku i može li do njega uopće doći?

27.05.2023 u 21:10

Bionic
Reading

Američka je ministrica financija produžila rok do 5. lipnja za podizanje gornje granice američkog duga. Bankrot bi značio recesiju koja bi se odrazila na cijeli svijet i uzrokovao veliku ekonomsku krizu. Ekonomist Damir Novotny objasnio nam je zašto zasad možemo biti optimistični

Ako se ne omogući zaduživanje iznad 31,4 milijardu dolara, SAD bi mogao bankrotirati jer više neće moći uredno isplaćivati plaće, mirovine i rate kredita, javlja RTL.

Bijela Kuća i Kongres su dobili još nekoliko dana za postizanje sporazuma oko podizanja zakonske granice duga. Američki je predsjednik optimističan i spreman na kompromis s republikancima oko javne potrošnje.

O amerilkom bankrotu i je li moguće da dođe do njega RTL je razgovarao s ekonomistom Damirom Novotnyjem.

Na pitanje koliko je realno da Amerika bankrotira, on govori: 

'Naravno da nije. Savezna vlada se već nekoliko puta našla na ivici te litice, kako oni kažu, i nemogućnosti povećavanja javnog duga, a na taj način i smanjivanja mogućnosti otplate različitih obaveza savezne vlade. Međutim, moramo imati na umu da je dolar najsnažnija svjetska valuta', rekao je. 

Šezdeset posto svih svjetskih depozita je u dolarima. Svi žele kupovati obveznice Sjedninjenih Država, tako da se uvijek nekako u proteklim godinama pronašlo riješenje da se ta litica izbjegne.

Kada bi došlo da takvog poremećaja nemogućnosti izmirivanja obaveza Vlade Američkih Država to bi imalo sigurno čitav niz negativnih učinaka na svjetske financije jer se jednostavno dugovi Savezne vlade ne bi mogli zbrinjivati.

'Međutim, Sjedinjene države su decentralizirana zemlja. Njihove federalne države su u različitim financijskim položajima. Neke su u boljem položaju neke su u lošije. Događalo se već u prošlosti da, recimo Kalifornija nije mogla zbrinjavati svoje dugove', poručio je Novotny.