debirokratizacija

Stiže važna promjena za sve koji rade u Njemačkoj, no neće vrijediti za sve

21.03.2024 u 18:22

Bionic
Reading

Njemačka vlada napravila je još jedan korak u redukciji birokracije. U budućnosti bi ugovori o radu trebali biti i digitalni, čime će se ukloniti potreba za slanjem milijuna stranica papira poštom

'Ovo je vrlo veliki korak modernizacije i olakšanje za tvrtke', rekao je u četvrtak član FDP-a Johannes Vogel. Uz pretpostavljenu uštedu vremena od 40 minuta po ugovoru o radu i četiri do pet milijuna ugovora za zaposlenike koji su obveznici socijalnog osiguranja, izmjena Zakona o dokazima dovela bi do 160 milijuna minuta koje bi se mogle drugačije koristiti, piše Fenix Magazin.

'To će njemačkom gospodarstvu dati cijelu godinu radnog vremena', rekao je Vogel.

U praksi to znači da se ugovor o radu ubuduće može slati kao PDF dokument e-poštom, a za valjanost ugovora dovoljna je potvrda o primitku od strane radnika. Ugovor također mora biti moguće spremiti i ispisati.

Izmjena i dopuna Zakona o dokazima koju je sada progurao parlament namjerava postati dio paketa debirokratizacije koji je Vlada nedavno predstavila. U prošlosti su mnoge tvrtke, a posebno udruge poslodavaca, opetovano zahtijevale prilagodbu zakona kako bi se smanjio napor u odjelima ljudskih potencijala.

  • +3
Radnici u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: DANIEL REINHARDT / AFP / Profimedia

No bit će i iznimaka. Ako zaposlenik inzistira na ispisanom i potpisanom ugovoru o radu, poslodavci će mu ga i dalje biti dužni dostaviti.

Odmak od pisanog oblika ne bi se trebao odnositi na niz zanimanja u kojima se država posebno bori protiv rada na crno. Uz građevinsku industriju i ugostiteljstvo tu spadaju i mesna industrija, sektor čišćenja zgrada i zaštitarska industrija.