SINDIKALISTI SE PRAVDAJU

Štedjeli smo 16 godina za Sindikalni dom

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.04.2009 13:22
  • Objavljeno 06.04.2009 u 13:22
sindikati, ribić

sindikati, ribić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

'Na projektu kupnje zemljišta i izgradnje Sindikalnog doma radimo godinu i pol, ali je zanimljivo da se ovo pitanje poteže u javnosti u trenutku socijalnog spora s državom, obilne proračunske potrošnje, kupnje HDZ-ova BMW-a i gradnje Pelješkog mosta', poručila je Zdenka Gizdić, predsjednica Sindikata medicinskih sestara na konferenciji za novinare na kojoj su sindikalni čelnici objasnili otkud im sredstva za kupnju zemljišta i gradnju Sindikalnog doma u središtu Zagreba.

'Zemljište je kupljeno krajem prošle godine po cijeni od 14,1 milijun kuna u središtu Zagreba i na njemu će se graditi objekt od 5600 četvornih metara s tri podzemna i osam nadzemnih katova. Sva sredstva za realizaciju ovog projekta priskrbili smo štednjom posljednjih 16 godina iz članarina', objasnio je Miljenko Šimpraga, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti. Dodao je da je uz njegov sindikat u kupnji zemljišta sudjelovao i Sindikat medicinskih sestara kao i Sindikat hrvatskih učitelja.

'Za projekt su znali naši članovi, a više bi o detaljima iznijeli u javnost za postavljanja temeljnog kamena za Sindikalni dom', uvjerava Šimpraga, prenosi Večernji list.

Njegov kolega Tvrtko Smintal objašnjava kako Sindikat znanosti nikada u svom djelovanju nije imao afera, a i ovaj projekt je bez mrlje.

'Novac prikupljen tijekom 16 godina isključivo od članarina oplodili smo investicijama s minimalnim rizicima i nema razloga da se propituje otkuda nam sredstva', dodao je Smintal.

Također poručuje kako će se ovim projektom pokazati Vladi i poslodavcima kako se štedi i odgovorno ponaša. Kako Sindikatu znanosti u budućem Sindikalnom domu treba 140 četvornih metara za 14 djelatnika, očekuju da će se u njegovoj velikoj kvadraturi u Ulici Florijana Andrašeca naći i ostali kolege kojima se boravak pod istim krovom čini prihvatljivim.

Iako nisu iznosili ukupnu financijsku vrijednost cijelog projekta, jer će se tek raspisivati natječaj za građevinske tvrtke, sindikati očekuju uštedu i do 30 posto, ponajprije jer će izostati profit građevinskog lobija

S obzirom na to da je dio javnosti izrazio sumnju u podrijetlo sindikalnog novca za ovu vrstu ulaganja, Vilim Ribić u ime Sindikata znanosti drži da nema ničeg spornog budući da se još 1993. godine odlučilo otvoriti fond za investicije i štedljivim odnosom prema sredstvima doći do zarada koje će omogućiti provedbu projekta.

Za svoje ulaganje imali su savjetodavnu potporu profesora ekonomskih fakulteta u Zagrebu, Osijeku i Splitu te, zaključio je Ribić, da se sve što sindikati rade radi vlastitim sredstvima dok HDZ-ov BMW ili Pelješki most idu iz džepova poreznih obveznika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi