IVICA MUDRINIĆ:

'Stanje je kritično, svi moramo dati potporu'

20.07.2009 u 14:23

Bionic
Reading

Vlada pokušava sačuvati integritet javnih financija, jer osvrnemo li se na izjavu ministra Šukera o nemogućnosti isplate plaća i mirovine od koje se strahuje u rujnu, stanje je jako ozbiljno, komentirao je sadržaj razgovora prvog dijela sastanka između Vlade i socijalnih partnera Ivica Mudrinić, predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca

Svaki potez koji se bude povlačio radi rebalansa mora se dobro analizirati da se ne dogodi situacija kao s neradnom nedjeljom, Zakonom o zabrani pušenja ili o umjetnoj oplodnji, kada jedan dan donosimo jednu mjeru, a nakon toga to mijenjamo, istaknuo je.

Ako se ide s nekom mjerom, moraju se razumjeti posljedice takvog poteza i ništa nije isključeno jer je stanje vrlo kritično, svi moramo dati potporu, ali trebamo razumjeti posljedice, poručio je Mudrinić, prenosi Večernji list, dodajući kako Vlada planira sve troškove uskladiti s onima iz 2007. godine.

Inače, neslužbeno su novinarima sudionici današnjeg sastanka poručivali kako se novim rebalansom nastoji srezati rashodovna strana javnih financija za 2,5 milijardi kuna, dok se traže novi načini punjenja proračuna.

A jedan od njih bilo bi i uvođenje trošarina na SMS poruke, čime se izravno udara na dobit operatera u našoj zemlji, a koje su bile usput spomenute na sastanku, otkrio je prvi čovjek Hrvatskog Telekoma.

Komentirao je kako je nedvojbeno radi o novim nametima, da će cijene biti više, prihod operatera će pasti, a posljedica toga bit će preispitivanje investicija. Dodao je i kako nije sporno da u kriznom vremenu svi moramo dati svoj doprinos, operateri ne bježe od odgovornosti, ali je nužna jasna strategija gdje ćemo biti za nekoliko godina i na koji način ćemo preživjeti ovo vrijeme.

Nisu sada u pitanju samo vatrogasni potezi, oni moraju biti dio strategije koja će nas izvući iz krize, a tu jasnoću još nemamo, zaključio je Mudrinić.