simboličan udio

Stabilizacijski fond Abu Dhabija obustavlja ulaganja u Rusiju

28.03.2022 u 14:04

Bionic
Reading

Stabilizacijski fond Abu Dhabija Mubadala Investment Company zbog ukrajinske krize obustavlja ulaganja u Rusiji, koja predstavljaju manje od jedan posto njegovog portfelja, izjavio je u ponedjeljak izvršni direktor Khaldoon Mubarak.

"To što se događa u krizi između Rusije i Ukrajine jednostavno je apsurdno i ima katastrofalne posljedice, po ljudske živote i po gospodarstva u cijelom svijetu", izjavio je Mubarak na konferenciji o ulaganjima.

"Naravno da u takvom okruženju moramo pauzirati ulaganja na tržištu u Rusiji", dodao je čelnik stabilizacijskog fonda Abu Dhabija.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), član skupine OPEC+ koja uključuje zemlje u sastavu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom, nisu podržali prijedlog Vijeća sigurnosti UN-a o osudi ruske invazije, podsjeća Reuters.

Fond Mubadala uspostavio je strateške veze s Ruskim fondom za izravna ulaganja (RDIF), a Mubarak je danas prvi puta komentirao ulaganja u Rusiji od početka ruskog napada na Ukrajinu, primjećuje agencija.

Fond upravlja imovinom vrijednom 243 milijarde dolara, a na njegovoj internetskoj stranici stoji da je uložio tri milijarde dolara u oko 50 ruskih tvrtki, ali Mubarak je rekao da je vrijednost ulaganja u Rusiji sada manja od jedan posto.

Istaknuo je i da aktualna zbivanja nisu pokolebala fond u namjeri da ulaže u zemlje širom svijeta i da su fokusirani na održive prinose na dulji rok. 

Fondovi drugih zemalja u regiji Perzijskog zaljeva, poput saudijskog Državnog investicijskog fonda, nisu komentirali ulaganja u Rusiji, napominje Reuters.