OTVOREN URED KOMORE

Srpski poduzetnici dobili podršku u Hrvatskoj

18.04.2012 u 14:23

Bionic
Reading

Deset godina nakon otvaranja predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Beogradu, Privredna komora Srbije otvorila je svoje predstavništvo u Zagrebu. Na svečanom otvaranju ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukičević i predsjednik HGK Nadan Vidošević naglasili su potrebu jačanja suradnje hrvatskih i srpskih tvrtki u cilju zajedničkog izlaska na treća tržišta

Prostor za značajni razvoj gospodarske suradnje između hrvatske i Srbije vidi i predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin, koji je najavio skori biznis forum na kojem će se razgovarati o unapređenju suradnje.

'Realne izvozne mogućnosti srpskih tvrtki na tržištu Hrvatske postoje povezivanjem, putem klastera, realizacijom zajedničkih projekata u području agrokompleksa, energetike, kemijske industrije, strojarstva, prometne infrastrukture, turizma i metalskog sektora, zajedničkim nastupom na trećim tržištima, primjerice tržišta Libije, Alžira, Kuvajta, kao i tržište Ruske Federacije', naglasio je Bugarin.

Direktor predstavništva Drenislav Žekić izrazio je nadu da će godišnja robna razmjena između Hrvatske i Srbije opet preći 'magičnu' granicu od milijardu dolara. Najavio je aktivnu suradnju s Hrvatskom gospodarskom komorom.

Srbija i Hrvatska imaju uravnoteženu vanjskotrgovinsku razmjenu s tim da je u posljednje vrijeme primjetan znatno brži rast izvoza srpskih proizvoda u Hrvatsku. Prema podacima Privredne komore Srbije, ukupna robna razmjena Srbije i Hrvatske u prošloj godini iznosila je 933,6 milijuna dolara što je za 26,7 posto više u odnosu na isto razdoblje 2010. godine. Izvoz u Hrvatsku iznosio je 466,4 milijuna dolara i rastao je po stopi od 51,9 posto dok se uvoz iz Hrvatske povećao za 8,8 posto i iznosio je 467,2 milijuna dolara.

U Srbiji posluje više od 200 hrvatskih kompanija, dok u Hrvatskoj djeluje tek desetak srpskih kompanija. Od malobrojnih srpskih ulaganja u Hrvatsku ističu se investicije u konditorskoj industriji i bankarstvu. Sredinom 2008. godine koncern Swisslion Takovo, kupio je tvornicu Euro Food Markt iz Siska u vrijednosti od 20 milijuna eura. Značajna investicija u bankarstvu je štedna banka Tesla s osnivačkim kapitalom od oko tri milijuna eura koje su uložili Fond za razvoj Vojvodine i Fond za razvoj Srbije, ujedno vlasnici banke.