KAJ BU REKEL KARAĐORĐE

Srpski Blic: Kuku nama, Hrvati nam pokupovaše sve vrijedno!

26.01.2015 u 16:50

Bionic
Reading

Beogradski Blic u članku pod naslovom 'Hrvati pokupovali najveće srpske brendove' zdvaja nad sudbinom srpskog gospodarstva. Jer dok hrvatske kompanije drže neke od njihovih najpopularnijih proizvoda Srbi u Hrvatskoj nemaju skoro ništa

'Smoki, krem-bananica, frikom sladoledi i bakina tajna samo su neki od dvadesetak nekada naših brendova čiji su danas vlasnici Hrvati. Najviše naših brendova u vlasništvu je hrvatskog Agrokora, na čijem je čelu Ivica Todorić, pa i Atlantik grupe Emila Tedeschija. Grand kafa više nije srpska, čokolada najlepše želje, dijamant ulje, ali ni najstarija srpska voda Karađorđe', piše Blic.

Agroekonom Milan Prostran za Blic je rekao kako su srpske tvrtke i u bivšoj Jugoslaviji imale problema s pronalaženjem prostora na slovenskom i hrvatskom tržištu.

'Uvijek je postojala neka nepisana odbojnost prema našim tvrtkama. Ipak, napeta situacija nije smetala biznismenima iz Hrvatske. Znali su što žele i agresivno nastupili, jer biznis je biznis. Hrvatske firme su promišljeno investirale i nisu upropastile nijednu tvrtku koju su kupili', istaknuo je Prostran dodajući da su Hrvati uglavnom kupovali zdrave tvrtke, koje nisu bile opterećene stečajevima.

'Srpske tvrtke nisu se uspjele izboriti za mjesto na tržištu te susjedne države. A nije da nisu pokušale. Tvrtka Delta Miroslava Miškovića pokušavala je kupiti zemljište Zagrepčanke u Zagrebu i Mesnu industriju Improm iz Križevaca. Nije uspjela, usprkos prijateljskim vezama Miškovića i Todorića, vlasnika Agrokora. Dunav grupa, u čijem su sastavu Imlek i Mlekara Subotica, nije uspjela kupiti Karlovačku mljekaru.'

Iz Privredne komore Srbije (PKS) objašnjavaju da su razlozi veća porezna opterećenja za investitore, ali i nesklonost srpskim proizvodima i tvrtkama.

'U Srbiji i dalje ima dosta potencijala za investiranje u prometnu infrastrukturu, industriju, energetiku, poljoprivredu, turizam, dok je Hrvatska te potencijale ranije iskoristila. Hrvatska ima veća financijska opterećenja stranih ulagača, veće stope poreza na dobit, PDV i više troškove radne snage u odnosu na Srbiju', kažu iz PKS-a, piše Blic.