JAVNI POZIV

Sredite plaže i kupališta, Ministarstvo u tu svrhu dijeli 25 milijuna kuna

  • Autor: B. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 01.05.2019 13:00
  • Objavljeno 01.05.2019 u 13:00
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ministarstvo turizma u srijedu je objavilo javni poziv kojim financira razvoj javne turističke infrastrukture, primjerice kupališta i plaža, u vrijednosti od 25 milijuna kuna.

Riječ je novcu namijenjenom javnom sektoru za uređenje plaža i kupališta, nastavak izgradnje te multimedijalno opremanje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara, infrastrukturu u funkciji aktivnog turizma te izradu projektno-tehničke dokumentacije za žičare, stoji u priopćenju.

U javni poziv prvi put uključeno je financiranje studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom te upravljanja kvalitetom u turizmu.

"Ulaganjem u projekte javne turističke infrastrukture podiže se kvaliteta ukupne turističke ponude za što u dvije godine izdvajamo gotovo 50 milijuna kuna. Od ove godine započeli smo sa sufinanciranjem izrade studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom jer je nužno da destinacije izrade strateške dokumente kako bi se turizam mogao nastaviti razvijati odgovorno i održivo, na zadovoljstvo turista i lokalnog stanovništva", istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

Izvor financiranja javnog poziva je Fond za razvoj turizma koji se temelji na korištenju sredstava pribavljenih od naknada za koncesije i prodaje zemljišta. Sukladno Odluci Vlade sredstva Fonda koriste isključivo za razvoja javne turističke infrastrukture i očuvanja turističke resursne osnove.

Ministarstvo sufinancira do 80 posto odnosno do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta.

Za projekte plaža minimalni iznos potpore iznosi 200 tisuća kuna, a maksimalni iznos potpore 800 tisuća kuna. Za sufinanciranje nastavaka izgradnje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara, iznos se kreće od minimalno 100 tisuća kuna do maksimalno 800 tisuća kuna potpore.

Sukladno projektu Vlade „Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“, Ministarstvo turizma sufinancira i izgradnju, dogradnju, rekonstrukciji ili adaptaciju te multimedijalno opremanje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara na području Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema s minimalno 100 tisuća kuna, a maksimalno 800 tisuća kuna.

Ministarstvo i nadalje sufinancira uređenje i označavanje postojećih i novih cikloturističkih, pješačkih i jahačkih ruta. Novost je sufinanciranje nabavke i postavljanja servisnih stanica za popravak bicikla, nabavka i postavljanje brojača biciklističkog kretanja/prometa te uređenje cikloturističkih odmorišta/vidikovca na cikloturističkim rutama.

Javni poziv otvoren je do 28. lipnja, a više informacija o uvjetima, uključujući potrebne obrasce objavljeno je na službenim web stranicama Ministarstva turizma, pod kategorijom Javni pozivi https://mint.gov.hr/javni-pozivi-11414/11414 gdje će biti objavljeni i rezultati javnog poziva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!