STIMULACIJA ZA ODGOVORNOST

Srbija mami građane na cijepljenje protiv korone novčanom nagradom

05.05.2021 u 15:38

Bionic
Reading

Srbija će svim svojim građanima koji su cijepljeni barem jednom dozom ili prime cjepivo protiv covida 19 do 31. svibnja, kao nagradu za odgovornost u vrijeme pandemije uplatiti pomoć od 25 eura, priopćila je u srijedu srbijanska vlada

Svi građani Srbije koji prime makar i prvu dozu cjepiva do 31. svibnja, imat će pravo na financijsku pomoć države u iznosu od 3.000 dinara, rok za prijavu bit 15. lipnja, a pravo da se prijave imaju svi građani stariji od 16 godina, objasnila je u priopćenju Vlada.

Tu odluku je ranije danas, u programu provladine komercijalne TV Pink, najavio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, najavljujući isplatu umirovljenicima, korisnicima socijalne skrbi, nezaposlenima, te osuđenicima u kazneno-popravnim ustanovama.

U priopćenju Vlade navodi se i da za ostvarivanje prava na financijsku pomoć, nije bitno koje cjepivo su građani primili od četiri dostupna u Srbiji (Sinopharm, Pfizer, Astra Zeneca i Sputnjik V).

Vlada je ponovila poziv građanima da se cijepe protiv covida, a gradska uprava srbijanske prijestolnice najavila je da će dodatni punkt za cijepljenje biti otvoren i u jednom trgovinskom centru u Beogradu.

Istodobno, ekonomski stručnjaci upozoravaju da je “linearno i neselektivno davanje pomoći u vrijeme pandemije upitan potez koji se s ekonomskog gledišta ne može opravdati”, te da će najavljenu pomoć “jednog dana svi vraćati kao dug”.