nova alternativa

Srbija će već iduće godine 30-40 posto plina nabavljati izvan Rusije, u fokusu pregovori s Azerbajdžanom

14.07.2022 u 10:42

Bionic
Reading

Ministrica rudarstva i energetike u Srbiji Zorana Mihajlović rekla je da država ulaže sve napore u osiguravanje dovoljnih količina plina u toj zemlji za nadolazeću zimu. Povezivanjem s drugim zemljama Srbija želi dobiti mogućnost plin kupovati i od drugih dobavljača

'Nismo iskoristili priliku da neke stvari uradimo ranijih godina, ali vjerujem da ćemo sada ubrzano raditi, kako više ne bismo ovisili samo od jednog dobavljača plina. Iduće godine u rujnu Srbija završava plinovod Niš - Dimitrovgrad i kroz taj plinovod moći će stizati i plin od drugih dobavljača, prije svega iz Azerbajdžana i iz LNG terminala u Grčkoj', kazala je Mihajlović za TV Hepi, piše srbijanski N1.

Istaknula je da će Srbija iduće godine najmanje 30 do 40 posto plina dobivati od drugih dobavljača. 'Već sada razgovaramo s Ministarstvom energetike Azerbajdžana o zakupu kapaciteta za iduću godinu. Do tada, imamo ugovor i s Ruskom Federacijom, mogućnost za skladištenje plina i u Mađarskoj, kao i zalihe u našem skladištu u Banatskom Dvoru i radimo na tome da osiguramo da svega bude dovoljno', rekla je Mihajlović.

Dodala je da je za osiguravanje zaliha plina posebno važno povezivanje sa susjedima i da Srbija planira graditi plinske interkonekcije i s Rumunjskom, Sjevernom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.