NEPOŠTENA TRGOVAČKA PRAKSA

Spar prodavao brašno po cijeni nižoj od nabavne pa kažnjen s 1,3 milijuna kuna

08.11.2021 u 14:42

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u ponedjeljak je objavila da je zbog iznimno teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) pri prodaji prehrambenog proizvoda krajnjem potrošaču kaznila trgovački lanac Spar Hrvatska s 1,3 milijuna kuna

Kako Agencija navodi u objavi na svojoj internetskoj stranici, AZTN je po službenoj dužnosti protiv Spara Hrvatska pokrenuo upravni postupak u smislu ZNTP-a radi utvrđivanja iskorištavanja značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi prodajom prehrambenog proizvoda krajnjem potrošaču po cijeni nižoj od nabavne cijene.

Povod za pokretanje postupka AZTN-a po službenoj dužnosti bila je predstavka jednog od dobavljača.

"Nakon provedenog postupka, AZTN je utvrdio da je Spar u razdoblju od 9. studenoga do 11. studenoga 2018. krajnjim potrošačima prodavao prehrambeni proizvod - brašno, po cijeni nižoj od nabavne te time počinio iznimno tešku povredu ZNTP-a za koju je tim zakonom propisana mogućnost izricanja najviše novčane kazne i to u iznosu od 5.000.000 kuna", navode iz Agencije.

AZTN je, kako ističu, uzimajući u obzir težinu, opseg i vrijeme trajanja povrede te posljedice povreda za dobavljače, kao i više olakotnih okolnosti, Sparu izrekao upravno-kaznenu mjeru u visini od 1,3 milijuna kuna. U regulatornoj agenciji smatraju da je izrečena upravno-kaznena mjera razmjerna težini, opsegu i trajanju povrede te da će time biti ostvareni cilj i svrha njezina izricanja u smislu odvraćanja od kršenja odredbi ZNTP-a, ne samo u odnosu na Spar već i u odnosu na druge adresate ovoga zakona.

AZTN je Sparu izrekao i zabranu svakog daljnjeg postupanja utvrđenog rješenjem, navode iz te agencije.