dan na burzi

SPAN u fokusu na burzi u svom prvom danu trgovanja

Bionic
Reading

Glavna vijest i fokus investitora na Zagrebačkoj burzi danas je bio početak trgovanja dionicom SPAN-a. Ukupno je na burzi protrgovano oko 12 milijuna kuna, od čega čak 5,8 milijuna kuna u dionici SPAN-a, koja je pritom zabilježila skok cijene od 19 posto u odnosu na cijenu po kojoj su investitori upisivali dionice u javnoj ponudi

Ostala izdanja su bila u drugom planu, bez milijunaša, gdje je najbliže tome bila dionica Valamar Riviere koja je pri 910 tisuća kuna prometa upisala rast cijene od 2,1 posto.

Glavni indeksi su dan zaključili u zelenom, CROBEX s rastom od oko 1 posto, CROBEX10 od 0,7 posto, dok je sektorske dobitnike predvodio indeks građevinskog sektora s 1,7 posto plusa. Jedina značajnija iznimka od generalnog trenda je bio transportni sektor, čiji je indeks oslabio 1,8 posto, i to uglavnom radi potonuća dionice Alpha Adriatic od gotovo 10 posto.

Dobitnike je predvodila dionica Croatia Airlines koja je uzletjela 27 posto, ali na skromnom prometu od 17 tisuća kuna, a pozitivan dan su imali i građevinari Tehnika i Institut IGH s plusevima od 11,8 posto i 7,2 posto.

strani gubitnika, uz Alpha Adriatic, možemo izdvojiti još i dionice Meritus ulaganja s 5 posto minusa, kao i još jednog brodara Jadroplov koji je potonuo 4,5 posto. Nakon tri dana snažnog rasta u dionici Đure Đakovića, danas se dio investitora odlučio kapitalizirati akumulirane dobitke pa je dionica pala 4,4 posto.

Dobitnik dana Croatia Airlines +26,81% 17,50

Gubitnik dana Alpha Adriatic -9,82% 101,00

CROBEX +0,95% 1.976,03