prvi korak

Nastaje svjetski div čelične industrije, cijenu će platiti radnici

20.09.2017 u 11:43

Bionic
Reading

Njemačka industrijska grupa Thyssenkrupp i indijski Tata Steel poduzeli su prve korake prema spajanju njihovog europskog poslovanja u proizvodnji čelika, pišu inozemni mediji

Sporazumom bi nastala druga najveća grupacija za čelik u Europi, nakon ArcelorMittala. Dvije kompanije započeli su pregovore prošle godine, nakon što je Tata odbacio planove o prodaji poslovanja u Velikoj Britaniji. 

Tvrtke su potpisale memorandum razumijevanja koji predviđa zajedničko ulaganje u jednakom 50-postotnom iznosu, koji bi doveo do godišnjih ušteda do 600 milijuna eura. 

Dva partnera očekuju da bi spajanje zahtijevalo smanjenje broja radnih mjesta za oko 4 tisuće, od čega bi se pola odnosilo na administraciju, a pola na poslove u proizvodnji.

Izvršni direktor Thyssenkruppa Heinrich Hiesinger izjavio je da se kompanije moraju konsolidirati te postati učinkovitije zbog rastućeg pritiska od izvoza i prekapacitiranosti u industriji. 'U zajedničkom pothvatu nećemo primjenjivati i inzistirati na mjerama koje ne bismo morali i sami prihvatiti', kazao je. 

Čelnik britanskog nacionalnog saveza sindikata u čeličnoj industriji Roy Rickhuss kazao je da sindikati s pažnjom dočekuju ove vijesti te prepoznaju industrijsku logiku takvog partnerstva.