javlja reuters

Soroseva zaklada prestaje financirati medije u Europi, sin preuzima posao

15.08.2023 u 12:15

Bionic
Reading

Zaklada Otvoreno društvo (OSF), čiji je osnivač milijarder George Soros, povlači se iz velikog dijela svojih aktivnosti u Europskoj uniji ili ih u potpunosti obustavlja, a pažnju preusmjerava na druge krajeve svijeta, prema internoj elektroničkoj pošti u koju je uvid imao Reuters.

Odluka znači da će se humanitarna mreža odmaknuti od poslova vezanih uz unutarnja europska pitanja, a na to će se područje usredotočiti u kontekstu većih, globalnih pitanja, prema e-mailu poslanom zaposlenicima.

"U osnovi, novoodobreni strateški smjer priprema povlačenje ili okončanje velikih dijelova našeg trenutnog rada unutar Europske unije, premještanje našeg fokusa i raspoređivanje resursa u druge krajeve svijeta", stoji u e-mailu.

"Ova promjena nije odraz pređašnjeg rada ili mnogih doprinosa osoblja tijekom godina, već prije odluka koja gleda u budućnost, ukorijenjenoj u budućim prilikama kako bi se ostvario značajan učinak".

U lipnju je najavljeno da će 93-godišnji financijer Soros svoju 25 milijardi dolara vrijednu zakladu, koja financira brojne nevladine organizacije u svijetu, predati svom sinu Alexu, a u srpnju je najavljeno otpuštanje 40 posto zaposlenika u svijetu u sklopu strateških promjena.

Interni e-mail ne otkriva pojedinosti o načinu na koji će fondacija prenamijeniti svoja sredstva, no glasnogovornik je rekao da će organizacija nastaviti podržavati skupine civilnog društva diljem Europe, uključujući one koji rade na vanjskopolitičkim pitanjima EU-a, te da će i dalje podupirati romske zajednice na kontinentu.

"Zaklada Otvoreno društvo mijenja način poslovanja, no moja obitelj i OSF su dugo podržavali i ostaju čvrsto predani europskom projektu", rekao je Alex Soros, čelnik OSF-a, u priopćenju poslanom Reutersu.

George Soros, mađarski Židov koji je emigrirao nakon Drugog svjetskog rata, obogatio se u Sjedinjenim Američkim Državama i duže vrijeme podržava skupine koje promiču vrijednosti liberalizma, demokracije i otvorenog društva u istočnoj Europi.

Organizacija godišnje dodjeljuje oko 1,5 milijardi dolara, a nastavit će preko nacionalnih fondacije financirati programe u Europi, uključujući Ukrajinu, Moldaviju, Kirgistan i zapadni Balkan, rekao je glasnogovornik OSF-a. "Naš rad u Europi je oduvijek bila evoluirajuća cjelina i ove nove promjene nisu iznimka u tom dugoročnom trendu", dodao je glasnogovornik.