konačna odluka

Soros predao kontrolu nad svojim carstvom vrijednim 25 milijardi dolara sinu Alexu

12.06.2023 u 08:38

Bionic
Reading

Milijarder filantrop George Soros potvrdio je da kontrolu nad svojim 25 milijardi dolara vrijednim carstvom predaje sinu Alexu

U 2017. prenio je oko 18 milijardi dolara, najveći dio svojeg procijenjenog bogatstva, na vlastitu zakladu Otvoreno društvo (Open Society Foundations) – grupu dobrotvornih organizacija koje djeluju u više od 100 zemalja – za čijeg je predsjednika u prosincu imenovan Alex.

U ekskluzivnom intervjuu objavljenom za Wall Street Journal Alex Soros izjavio je da ga više zanima politika od svog oca te je nagovijestio značajnu financijsku ulogu Soroseve organizacije na američkim izborima sljedeće godine.

Izražavajući zabrinutost zbog mogućeg povratka bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, 37-godišnji Soros rekao je za Wall Street Journal: 'Koliko god bih volio izvući novac iz politike, sve dok druga strana to radi, i mi ćemo to morati učiniti.'

Stariji Soros, često na meti desničarskih zavjerenika, bio je jedan od najvećih donatora američke Demokratske stranke.

Spominjan kao čovjek koji je 'slomio Englesku banku' nakon što je 1992. srušio britansku funtu, navodno ostvarivši profit od milijardu dolara, George Soros napustio je Mađarsku u dobi od 17 godina kako bi pohađao London School of Economics radeći kao željezničar portir i konobar.

  • +12
George Soros Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Sorosov najstariji sin i Alexov stariji polubrat Jonathan Soros, osnivač i glavni izvršni direktor privatne investicijske tvrtke JS Capital Management, ranije se smatrao 'sigurnim nasljednikom'.

'Mislio da zakladom treba upravljati netko tko je najprikladniji', rekao je George Soros za Wall Street Journal, dodajući da je Alex 'zaradio' njegovo povjerenje.