NOVI PROJEKT USRED ZAGREBA

Šoping centar i bus terminal umjesto Zabe u Paromlinskoj

paromlin1

paromlin1

Izvor: Promo fotografije / Autor: zaba

Zagrebačka banka u ožujku je na prodaju ponudila zgradu u Paromlinskoj ulici u kojoj je sjedište banke, za koju je prethodno naručila studiju razvoja 'Projekt Paromlinska', koja predviđa šoping centar proširen i na postojeće gradsko parkiralište i u koji će se preseliti autobusni terminal
zaba

zaba

Izvor: Promo fotografije / Autor: zaba

Zagrebačka banka je, doznaje tportal, iščekujući preseljenje zaposlenika u novu poslovnu zgradu u Jankomiru, a uprave na Trg bana Jelačića, preko svoje agencije za nekretnine Zane u ožujku počela prikupljati ponude za zgradu u Paromlinskoj 2.

Početna cijena Zabine zgrade, koja se nalazi između Glavnog kolodvora i Dvorane Lisinski, iznosi 12,5 milijuna eura, a kad smo u Zabi pokušali doznati u kojoj je fazi natječaj i kakav je interes, dobili smo štur odgovor: 'Postupak prodaje nekretnine na lokaciji Paromlinska još je u tijeku.'

Banka je prije prodaje od poznatog arhitektonskog biroa 3LHD naručila studiju razvoja 'Projekt Paromlinska', koja predviđa spajanje postojeće parcele površine 9.000 četvornih metara, na kojoj je zgrada, s javnim parkiralištem površine 1.750 četvornih metara, koje bi im ustupio Grad Zagreb.


Postojeća zgrada bi se prema toj ideji srušila i na njezinu bi mjestu niknuo centar s tri podzemne i šest nadzemnih etaža, ukupne bruto površine 59.000 četvornih metara. Koncept predviđa premještanje postojećeg autobusnog terminala, koji se danas nalazi na otvorenom, pored banke, u prizemlje novog objekta. Time bi se novom šoping centru zasigurno osigurala visoka frekventnost prolaznika, a što bi Grad time dobio?

U posjedu smo pisma podrške projektu, koji je gradonačelnik Milan Bandić uputio tvrtki Zane i predsjedniku uprave Zabe, Franji Lukoviću. 'Pozdravljamo inicijativu da se u sklopu projekta predvidi suvremeno prometno rješenje gradskog i prigradskog autobusnog prometa. Grad Zagreb spreman je u sklopu predviđenog rješenja ustupiti dio zemljišta u svojem vlasništvu u svrhu realizacije projekta. U nadi da će Zagrebačka banka kao dugogodišnji partner Grada imati u vidu dobrobit Grada, štititi javni interes i promicati održiv razvoj ovog značajnog zahvata u prostoru, dajemo podršku projektu Paromlinska', stoji u Bandićevu pismu.

Novi šoping centar Paromlinska naslanjat će se na Glavni kolodvor i najstariji zagrebački šoping centar Importanne, a zahvaljujući ugrađenom terminalu, koristio bi prednost u odnosu na sve ostale centre: sigurne kupce i posjetitelje koji su direktno u njega dovezeni gradskim prijevozom. U većem dijelu prizemlja nalazit će se preseljeni autobusni terminal, na prvom katu planirani su trgovački lokali, uredski prostori raspoređeni su od drugog do petog kata, a na dijelu zadnjeg kata planirani su i ugostiteljski sadržaji. U tri podzemne garaže bit će smještena garaža.

Zaba će tražiti od zainteresiranih investitora projekta da zadrže njihovu poslovnicu u prizemlju šoping centra, a iz projektne dokumentacije čini se da su otvoreni i za zajedničko ulaganje s investitorom, kojem u slučaju joint venturea uvjetuju zabranu ulaska druge banke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi