SVI SE ŽALE

Socijalni partneri nezadovoljni radom GSV-a

01.06.2009 u 14:49

Bionic
Reading

Vlada, poslodavci i sindikati nezadovoljni su načinom rada i dosadašnjim rezultatima Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), pa bi Predsjedništvo GSV-a uskoro trebalo raspravljati o unapređenju socijalnog partnerstva, rečeno je na konferenciji za novinare nakon današnje sjednice GSV-a.

Vlada bi htjela da se stavi 'točka na i' oko Zakona o radu (ZOR) koji je prošao proceduru na GSV-u i Vladi, a onda je povučen zbog prijepora između sindikata i poslodavaca, istaknula je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor

Također bi željela da se postigne dogovor oko prijedloga Smjernica za usklađivanje politike plaća i cijena, kako bi se mogle uskladiti plaće na lokalnoj razini, u javnim službama i gospodarstvu, oko čega također nema suglasja, rekla je Kosor dodavši kako nije postignut ni dogovor o Zakonu o reprezentativnosti sindikata, koji se 'vuče kao trakavica'.

Za istinski socijalni dijalog potrebno je više međusobnog poštovanja i uvažavanja, dodala je potpredsjednica Vlade požalivši se kako je tijekom pregovora sa sindikatima javnih službi bilo i osobnih vrijeđanja.

Predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić upozorio je na problematični rast javne potrošnje zbog Vladina sporazuma sa sindikatima javnih službi.

Takav sporazum zahtijeva cijeli niz reformi koje nisu provedene, pa njime samo gomilamo deficit i dug, a ne rješavamo pitanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, nezadovoljan je Mudrinić.

Predsjednik GSV-a Damir Jakuš, koji predstavlja sindikate, izrazio je nezadovoljstvo što sindikati nemaju priliku izjasniti se o strateškim pitanjima, a vrlo malo mogu utjecati na zakone o kojima raspravljaju.

Na današnjoj sjednici socijalni partneri su podržali Zakon o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju te primili na znanje Vladinu odluku o donošenju Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2009. i 2010. godinu.

Što se tiče Zakona o minimalnoj plaći, koji danas stupa na snagu, GSV još nije raspravljao o problemu koji može nastati jer minimalac treba porasti za gotovo 10 posto, na 3.013 kuna. To bi nekim sektorima, poput tekstilne ili drvne industrije koji uopće ne mogu osigurati takav rast plaća, moglo dodatno zakomplicirati poslovanje i uzrokovati još jače otpuštanje radnika.

Jadranka Kosor kaže kako je Vlada svjesna problema ali očekuje da se oko toga dogovore poslodavci i sindikati, uz napomenu kako će to uskoro biti na dnevnom redu GSV-a.

Komentirajući pak primjenu Zakona o trgovini na rad nedjeljom, budući da su mnogi trgovci nezadovoljni jer im se ne isplati raditi nedjeljom samo do 14 sati, Mudrinić je ocijenio kako treba biti realan i podesiti radno vrijeme prema stvarnim potrebama stanovništva i turista.

Potpredsjednica Kosor pak kaže da Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva redovito prati efekte tog zakona pa će Vlada nakon šest mjeseci analizirati učinke i donijeti, ako treba, dodatne odluke.