EUFORIJA

Snažan rast na Wall Streetu nakon smanjenja kamata

17.12.2008 u 09:30

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica snažno porasle, nakon što je američka središnja banka smanjila kamate na najnižu razinu u povijesti

Dow Jones indeks skočio je 359 bodova ili 4,20 posto, na 8.924 boda, dok je S&P 500 indeks porastao 5,14 posto, na 913 bodova, najvišu razinu od 11. studenoga. Nasdaq indeks osvojio je, pak, 5,4 posto, dosegnuvši 1.589 bodova.

Fed je jučer smanjio ključnu kamatu za najmanje 0,75 postotnih bodova, čime ju je sveo u raspon od nula do 0,25 posto, što nikada prije nije zabilježeno. Analitičari su očekivali rez kamate za 0,50 postotnih bodova, na 0,50 posto, a iznenadilo ih je i to što Fed nije smanjio kamatu po fiksnoj stopi, kako je dosad bilo uobičajeno. Uz to, Fed je priopćio da će koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi potaknuo rast gospodarstva i održao stabilnost cijena.

Nakon Fedova poteza uslijedio je snažan rast cijena dionica u financijskom sektoru, pa je S&P indeks tog sektora skočio 11 posto. Pritom je među najvećim dobitnicama, s rastom za više od 14 posto, bila dionica Goldman Sachsa, jer je ta investicijska banka jučer objavila manji kvartalni gubitak nego što su se analitičari pribojavali.

Kako je Fed u svom priopćenju najavio i daljnji otkup dužničkih vrijednosnih papira povezanih s hipotekama, što bi moglo potaknuti kreditiranje i kupnju kuća, snažno su porasle i cijene dionica u građevinskom sektoru. Dow Jones indeks sektora stanogradnje skočio je 11,2 posto, i to premda je jučer objavljeno da je broj započetih gradnji kuća u studenome pao na rekordno niske razine.

I na europskim su burzama u utorak cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks porastao je 0,7 posto, na 4.309 bodova, dok je DAX indeks Frankfurtske burze skočio 1,6 posto, na 4.729 bodova.