NOVE BROJKE IZ HAKOM-A

Snažan rast broja priključaka širokopojasnog interneta

01.06.2011 u 15:49

Bionic
Reading

Širokopojasni pristup Internetu ponovo se potvrdio kao jedan od najbrže rastućih usluga u telekom sektoru. U godinu dana broj priključaka je Hrvatskoj ukupno porastao za 14 posto

Najzaslužniji za dinamiku razvoja tog tržišta i povećanja broja korisnika su, navodi se iz HAKOM-a, omjer cijena i usluge, porast korištenja Interneta u općem smislu te sve izraženija konkurencija između operatora.

Na tržištu fiksne telefonije HT je zadržao vodeći položaj. Udio novih operatora (uključujući Iskon Internet) raste u odnosu na prethodno tromjesečje te prema podacima za kraj prvog tromjesečja 2011. godine iznosi 34,55 posto (od toga je udio Iskon Interneta 3,46 posto).

Na tržištu mobilne telefonije broj korisnika na kraju prvog tromjesečja 2011. godine iznosio je 5.192.852 korisnika, što predstavlja smanjenje od 18,38 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Smanjenje broja korisnika rezultat je, objašnjavaju iz HAKOM-a, promjene načina prikupljanja podataka, odnosno drugačijeg prikazivanja broja aktivnih korisnika bez pretplatničkog odnosa u odnosu na prethodna razdoblja.

Prvo tromjesečje 2011. godine obilježio je i rast udjela trećeg operatora na tržištu mobilne telefonije. Treći operator Tele2 je povećao za 34,33 posto svoj tržišni udio u odnosu na isto razdoblje u 2010. godini.