DUG HYPO LEASINGU

Slovensko skijališe Kanin pred propašću

21.02.2013 u 12:10

Bionic
Reading

Poduzeće koje upravlja atraktivnim skijaškim terenima na slovenskom Kaninu uskoro će završiti u stečaju zbog duga Hypo leasingu od 5 milijuna eura iako postoji interes europskih investitora koji bi u njega bili spremni investirati 40 milijuna eura, objavio je u četvrtak ljubljanski dnevni list Dnevnik

Na planini Kanin u općini Bovec, koja je ovisna od zimskog turizma, jedini su skijaški tereni u Sloveniji smješteni na više od 2000 metara nadmorske visine pa skijaška sezona zbog osiguranog snijega obično traje od prosinca pa sve do početka svibnja.

No, općina i lokalni privatni suvlasnik poduzeća koje upravlja skijalištem nisu u stanju osigurati 50.000 eura za popravak žičare, nakon kvara koji se dogodio krajem prošlog mjeseca, pa su skijališta, hoteli i privatne sobe u Bovcu prazni.

"Nemamo 50.000 eura za sanaciju žičare i upitno je što će biti na kraju sezone, kad skijalište mora isplatiti plaće i pokriti tekuće troškove", izjavio je za "Dnevnik" načelnik općine Bovec Siniša Germovšek. On tvrdi da bi za normalan rad skijališta trebalo osigurati najmanje milijun eura svježeg kapitala jer će inače tvrtka koja ga vodi, a dijelom je u vlasništvu općine, završiti u stečaju.

Direktor skijaškog centra Kanin Aleš Uršič izjavio je da su prošle godine, u kojoj nije bilo problema s tehničkom infrastrukturom, imali oko milijun eura prihoda od prodaje skijaških karata, a unatoč tome zabilježili 400.000 eura gubitka. S druge strane, potvrdio je da centru zbog duga Hypo leasingu od 5 milijuna eura prijeti skori stečaj, osim ako se vjerovnici ne bi odlučili svoje potraživanje pretvoriti u vlasnički udjel.

Za investiranje u visokogorsko skijalište koje je blizu granice s Italijom, a ima odlične prirodne uvjete za zimski turizam, zainteresiran je jedan europski investitor, ali je stvar još daleko od realizacije, tvrdi "Dnevnik". Za investiciju u iznosu od 40 milijuna eura u Kanin zanima se tvrtka PGI iz Andore koja upravlja brojnim skijalištima u svijetu i za takav bi se projekt moglo dobiti i sredstva iz europskog proračuna, ali je sve još u fazi nacrta, a nije napravljena niti potrebna feasibility studija, navodi ovaj ljubljanski list.