NOVE MJERE ŠTEDNJE

Slovenska Vlada dodatno reže plaće javnih službenika

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.08.2012 17:19
  • Objavljeno 09.08.2012 u 12:47
Janez Janša

Janez Janša

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Slovenska vlada planira novi paket oštrih mjera štednje u iduće dvije godine, u sklopu priprema za proračunsko razdoblje 2013-2014. godine, kako bi spriječila daljnji pad rejtinga države, piše u četvrtak ljubljansko Delo

Mjere koje za to razdoblje predlaže slovensko ministarstvo financija, po neslužbenim informacijama, odnose se većinom na smanjivanje troškova javnog sektora, piše taj vodeći slovenski list.

Plaće javnih službenika smanjile bi se za dodatnih 5 posto, nakon što su sredinom ove godine smanjene temeljem zakona o stabilizaciji javnih financija, a predviđaju se i zamrzavanje zakonski određene minimalne plaće te niže naknade za nezaposlene. Ujedno, premije za dodatno mirovinsko osiguranje zaposlenih u javnom sektoru, koje se uplaćuju u poseban fond, smanjile bi se za polovinu. Uz to, navodi Delo, predlaže se i ukidanje isplate regresa za godišnji odmor

U ministarstvu financija navode da su u sadašnjoj situaciji restriktivne mjere gotovo jedini instrument za pokretanje gospodarskog rasta i stabilizaciju javnih financija, te da je za očuvanje kredibiliteta Slovenije potrebno proračunske troškove uskladiti s realnim mogućnostima.

Makroekonomist Rasto Ovin, direktor 'Instituta za ekonomsku dijagnozu in prognozu', rekao je za Delo da ove jeseni ne vidi znakova koji bi mogli promijeniti sadašnje negativne ekonomske tokove, ali da postoji mogućnost da se spriječi pad rejtinga Slovenije, jer agencije koje ih dodjeljuju reagiraju i na mjere u ekonomskoj politici.

Ministar gospodarstva Radovan Žerjav izjavio je u srijedu u Mariboru da je stanje u gospodarstvu slabo a da su projekcije za budućnost još lošije.

'Zato je neophodno što prije zaustaviti daljnji pad rejtinga Slovenije, koji se na žalost odražava i na rejting slovenskih poduzeća', rekao je Žerjav.

Kao ključni zadatak oko kojega bi zbog pada rejtinga vlada trebala postići nacionalni konsenzus, Žerjav je istaknuo potrebu sanacije banaka. Uz to, najavio je novi paket mjera za stimuliranje poslovnog okruženja i investicija te pripremu zakonskih prijedloga za reformu tržišta rada i mirovinskog sustava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi