velika transakcija

Slovenska Iskra preuzela Elku: Kakva sudbina čeka najvećeg proizvođača kabela u ovom dijelu Europe?

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 27.05.2021 15:50
  • Objavljeno 27.05.2021 u 15:50
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Slovenska Iskra, poznati proizvođač elektronike, preuzela je hrvatsku Elku, najvećeg proizvođača električnih kabela u ovom dijelu Europe. Vrijednost transakcije je nepoznata, a spajanje čeka odobrenje agencija za zaštitu tržišnih natjecanja u obje zemlje. Doznajte kakvi su planovi Iskre s Elkom te kako se razvijao obiteljski biznis jednog od 10 najbogatijih Slovenaca

Ugovor o preuzimanju protekli vikend potpisali su Dušan Šešok, vlasnik Iskre te bivši slovenski ministar gospodarstva, i većinski vlasnik Elke Miljenko Hacek.

Slovenskoj Iskri, kompaniji s godišnjim prometom od 130 milijuna eura ili gotovo milijardu kuna i više od 1100 zaposlenih, preuzimanje Elke nije prvi izlet na hrvatsko tržište. Ranije je preuzela nekadašnje Remontno brodogradilište Šibenik, a lani je sa zadarskom Tankerskom plovidbom preuzela dubrovački G&V line kako bi ušla u biznis obalnog linijskog prijevoza.

Šešok je inače jedan od najbogatijih Slovenaca, a Iskra je u vlasništvu obitelji, točnije formalni su vlasnici njegovi sinovi Matija i Klemen. Malo je poznato to da je Šešok bio ministar financija u prvoj slovenskoj vladi Alojza Peterlea od svibnja 1991. do svibnja 1992. te je zaslužan za uvođenje slovenskog tolara. Za njegova mandata Nova Ljubljanska banka zatvorila je svoje poslovnice u Zagrebu te je on sam priznao da se u to predratno vrijeme nije osjećao dužnim brinuti o štednji Hrvata.

Dušan Šešok

Dušan Šešok

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Odradio je i mandat kao ministar graditeljstva i industrije u vladi Janeza Drnovšeka od 1993. godine nadalje, a svoju je karijeru započeo u Iskri još za vrijeme bivše Jugoslavije. Kasnije ju je i privatizirao, a slovenski mediji nisu mu skloni te ga opisuju kao 'tajkuna' i zaljubljenika u šibenski akvatorij s vilom i jahtom koji je kupio Iskru njenim novcem, po principima 'kuponske privatizacije'. Pod njegovim vodstvom Iskra nije prošla tragično, kao bezbrojne tvrtke iz privatizacijske ere, već je postala regionalni lider u proizvodnji antena, mjernih uređaja i raznih elektroničkih sklopova.

On tvrdi da Iskra unatoč pandemiji odlično posluje i prošlu godinu zaključili su s prometom od 130 milijuna eura, dok ove godine planiraju rast od dodatnih 20 posto. Ključ uspjeha leži u činjenici da su europski kupci krenuli nabavljati europske proizvode, bilo komponente, bilo sistemska rješenja za energetiku, telekomunikacije ili automatizaciju. Drugim riječima, trend vraćanja proizvodnje iz Azije u Europu ide i na ruku Elki te će joj se sasvim sigurno otvoriti i neki novi kupci.

Šešok kaže da mu je Hrvatska jako zanimljiva za ulaganja zbog blizine Sloveniji, dobrog iskustava s Remontnim brodogradilištem u Šibeniku, kao i dobrim političkim odnosima između dvije zemlje. S time na umu, Šešok je izrazio želju i za preuzimanje Đure Đakovića, u kojem vidi prilično jake potencijalne sinergijske učinke. Koji su konkretni planovi Iskre s Elkom, u ovom trenutku nisu nam mogli otkriti te se ne žele upuštati u komentiranje poslovnih odluka dok preuzimanje ne blagoslove agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Obitelj Šešok, uz Dušana i sinove Matiju i Klemena, koji se bave i poreznim savjetovanjem, prema procjenama slovenskih medija lani je bila 9. najbogatija obitelj u Deželi.

Iskra preuzela Elku

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ELKA

'Iskra je jedna klasična tajkunsko-privatizacijska priča, ali za razliku od brojnih drugih tvrtka je pod Šešom napredovala i sazrela, tako da nema govora o tome da se on upustio u preuzimanje Elke kako bi zaradio na njenoj preprodaji ili nekoj drugoj vrsti financijske špekulacije. Iskra je u povijesti bila na rubu propasti ali danas je jedna zdrava tvrtka', govori nam izvor iz Slovenije dobro upućen u tamošnje tržište. Šešok je inače vlasnik 53,4 posto dionica Iskre, dok preostalih 46,6 posto drži njemačkih holding Finadria.

Rezultate za 2020. Iskra još nije objavila no iz poslovnog izvješća za 2019. godinu vidljivo je da su imali čiste prihode od prodaje na razini višoj od 116 milijuna eura, EBITDA im je iznosila 15 milijuna eura te su zapošljavali nešto više od 1100 ljudi.

Iskra preuzimanjem Elke računa na jake sinergijske učinke. Elka je 2019. imala više od 400 milijuna kuna prometa, više od 200 zaposlenih i gubitak od 16 milijuna kuna. Slični trendovi bilježe se i u ranijim godinama, s time da je 2018. bila natprosječno dobra s prihodom višim od pola milijarde kuna i dobiti od 84 milijuna kuna.

U posljednje dvije godine u Elki se provodilo dubinsko financijsko i operativno restrukturiranje kako bi se poslovni rezultati popravili, dugovi vratili, ali i privukli ulagači. Sve u svemu, projekt je očito uspio dolaskom Iskre. Hacek je prilikom preuzimanja istaknuo da pripajanje Elke treba gledati kroz prizmu širih interesa te suradnje Hrvatske i Slovenije i zajedničkog nastupa na stranim tržištima. Elka oko 90 posto svojih proizvoda prodaje u inozemstvu kupcima u Njemačkoj i Austriji dok većinu domaćeg prihoda ostvari prodajom kabela HEP-u i kompanijama poput Dalekovoda.

  • +2

Plenković u posjetu Elki

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic

Lani u lipnju Elka je otvorila novi pogon kojim su udvostručeni proizvodni kapaciteti i koji je tada posjetio premijer Andrej Plenković.

Uz novu liniju proizvodnje Elka napravi šest tona kabela po zaposleniku u mjesecu te se ukupno proizvede 1500 tona kabela mjesečno. Novi stroj za izradu vodiča dug je 61 metar, dnevni kapacitet proizvodnje vodiča je 35 kilometara, a donosi i značajne uštede, ponajprije na energiji, jer će raditi uz 50 posto manju potrošnju od dosadašnjeg pogona, rečeno je tada.

Preuzimanje Elke druga je značajna investicija Grupe Iskra u Hrvatskoj od 2019. godine, kada je preuzela Remontno brodogradilište u Šibeniku. Nakon provedenog financijskog i operativnog restrukturiranja ta tvrtka uspješno posluje pod novim brendom Iskra Shipyard.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!