PAHOROVA REFORMA

Slovenci u mirovinu tek sa 65 godina

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 24.08.2010 12:54
  • Objavljeno 24.08.2010 u 12:51
Borut Pahor

Borut Pahor

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Slovenski mediji navode da će ovaj tjedan biti presudan za mogući uspjeh slovenske vlade da u parlament na dnevni red uđe prijedlog mirovinske reforme kojoj se za sada protive sindikati, oporba i dio javnosti

Prema vladinu prijedlogu, Slovenci i Slovenke bi ubuduće u redovnu mirovinu mogli odlaziti tek sa 65 godina života, pri čemu bi muškarci trebali imati 43 godine radnog staža, a žene 41 godinu.

Moguća bi bila i prijevremena mirovina, koju bi muškarci i žene počeli primati sa 60 godina života, pri ćemu bi muškarcima bilo potrebno 40, a ženama 38 godina radnog staža, ali bi ona značila znatne odbitke od mirovinske osnove za svaku godinu prijevremenog umirovljenja za one osiguranike koji bi se za to odlučili.

Vodeće sindikalne središnjice koje se najviše protive reformi navodeći da je preradikalna zatražile su korekcije prijedloga zakona. Slovenski premijer Borut Pahor je izjavio da primjedbe na mirovinsku reformu očekuje još do kraja ovog mjeseca jer prijedlog novog zakona o mirovinskom osiguranju inače ide u prvo čitanje u parlamentarnu proceduru bez obzira postoji li o njemu suglasnost vodećih društvenih skupina ili ne.

Pahorova vlada svoj prijedlog mirovinske reforme tumači slabim stanjem mirovinskog fonda u koji država mora uplaćivati sve veće iznose iz državnog proračuna i tvrdnjom da je sadašnji sustav neodrživ za javne financije.

Aktivisti sindikata pak ne isključuju da bi novi mirovinski zakon mogli "srušiti" na naknadnom zakonodavnom referendumu ako vlada ne prihvati njihove primjedbe od kojih je glavni zahtjev da se ne ide na produživanje životnog vijeka potrebnog za odlazak u mirovinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi