AFERA RURALNI RAZVOJ

Slavonski gazda kreće u obračun s državom zbog 76 milijuna kuna

10.03.2017 u 22:41

Bionic
Reading

Marko Pipunić, vlasnik osječke Žito grupe, krenuo je u obračun s državom, kako je i najavljivao prošloga ljeta, kada je ostao bez novca iz Unijinih fondova za projekt pršutane, s čijom je realizacijom tada već započeo u Čepinu kraj Osijeka, a danas u njoj i proizvodi. Osječkom DORH-u njegove tvrtke Copadio i Salami aurea podnijele su zahtjev za mirno rješavanje spora s Ministarstvom poljoprivrede zbog investicija u svaku od njih, a kojima je Agencija za plaćanje u poljoprivredi (APPRRR) trebala isplatiti po 38 milijuna kuna

Iz osječke Žito grupe već su i ranije najavljivali da će poduzeti određene pravne radnje jer smatraju da su im nepravedno uskraćena sredstva iz programa Ruralnog razvoja iako su poštovali sve uvjete natječaja.

'Trgovačka društva Copadio i Salami aurea podnijela su Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku zahtjev za mirno rješavanje spora s Ministarstvom poljoprivrede RH jer je sukladno Zakonu o parničnom postupku podnošenje ovoga zahtjeva procesna pretpostavka za podizanje tužbe protiv Republike Hrvatske', stoji u pisanom odgovoru tportalu glasnogovornika i zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Osijeku Zvonka Kuharića.

Pipunićeva Žito grupa najveći je gubitnik prošlogodišnje afere 'ruralni razvoj' jer joj je uskraćeno 125 milijuna kuna očekivanih potpora. Ispod crte su se našli na listi s još desetak drugih, među kojima je bila i Osatina grupa Mirka Ervačića, kao i Zvonimir Širjan, jedan od najvećih hrvatskih farmera koji se bavi tovom junadi, a koju je objavio APPRRR nakon izdavanja privremene odluke o raspodjeli sredstava poslije prvog natječaja za operaciju 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava.

'Smatramo da smo ispunili sve uvjete iz natječaja za dobivanje novčanih sredstava i da su bez  pravnog osnova ukinuta rješenja o njihovoj dodjeli. Iskoristiti ćemo sva zakonska sredstva kako bismo zaštitili svoje interese i ostvarili prava koja su nam ukinuta', odgovorili su kratko tportalu iz Uprave Žita.

Hrvatski poduzetnici ostali su bez europskog novca jer je utvrđeno kako se kod njih radi o 'umjetno stvorenim uvjetima s namjerom ostvarenja većih iznosa potpora'. Na nepravilnosti u natječaju koji je skrojen prema pravilima za vrijeme ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine upozoravao je još prije izbijanja afere konzultant Kristijan Mavrek.

Tvrtkama Copadio i Salami aurea Pipunić je odlučio povećati prerađivačke kapacitete i konkurentnost te izgraditi pogon za proizvodnju 150.000 komada pršuta, 3.000 tona trajnih kobasica i salama te 2.200 tona drugih prvoklasnih suhomesnatih proizvoda s oznakom 'eko' u Čepinu kod Osijeka. U realizaciju je krenuo prije godinu i pol, u rujnu 2015., kada su im stigle odluke o konačnoj isplati novca. Projekt je realiziran, a proizvodnja u pogonima je krenula, ali se još ne radi punim kapacitetom.

Uz pomoć europskog novca ovaj osječki poduzetnik planirao je izgraditi i farmu kokoši nesilica, čija se vrijednost procjenjuje na oko 94 milijuna kuna, ali u to nije krenuo jer tvrtke Argentum i Vitae floccus za to nisu dobile ni odluke. Plan mu je bio investirati ukupno 500 milijuna kuna kroz četiri tvrtke, od kojih je tri kandidirao za ruralne potpore, i otvoriti 350 novih radnih mjesta u Slavoniji.