SUNČANI HVAR

Skupština prihvatila Polančecov plan

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 01.04.2009 09:01
  • Objavljeno 01.04.2009 u 09:01
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Skupština dioničara hotelske tvrtke Sunčani Hvar prihvatila je jučer prijedlog koji omogućava da se na Grad Hvar i Hvarsko-višku biskupiju prenese dio nekretnina Sunčanog Hvara (turističko naselje Sirena i dio hotela Palace, te depadansa hotela Dalmacija), a Sunčanom Hvaru bi se kao naknada za to prenijelo do 29 posto dionica te tvrtke iz državnog porftelja, odnosno HFP-a i DAB-a, od čega je 4 posto dionica namijenjeno radnicima.

Odluka Skupštine znači da se Upravi Sunčanog Hvara dala mogućnost da može pristupiti pregovorima za razrješavanje svih imovinsko-pravnih odnosa s Gradom, Crkvom, pa i HFP-om i DAB-oma, ali i poteškoća u poslovanju Sunčanog Hvara, objasnio je predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak.

Najavio je da će HFP i dalje odgovorno postupati s ciljem zaštite državne imovine, a najbitnijim s današnje skupštine ocijenio je da nema prodaje ni rasprodaje nekretnina Sunčanog Hvara već je samo dana Upravi mogućnost da raspolaže depadansom hotela Dalmacija te turističkim naseljem Sirena po točno određenim uvjetima i temeljem suglasnosti Vlade te DAB-a i HFP-a.

Time se omogućuje i da se u slijedećem razdoblju donese cjelovito i suvislo rješenje da Sunčani Hvar nastavi normalno poslovati i da se ne ugroze prava dioničara. Izbjegnuto je time i mogućnost stečaja, pri čemu je Duvnjak podsjetio da je HFP nedavno dao pozajmicu Upravi od 15 milijuna kuna za plaće zaposlenima.

Podsjetio je da su Vlada i HFP prije četiri godine s Orcom ušli u javno-privatno partnerstvo u Sunčanom Hvaru s ciljem da Hvar postane elitna turistička destinacija. No, to se, dodaje, baš nije dogodilo, a loši financijski rezultati tvrtke pokazuju i da neke upravljačke odluke Orca nisu bile dobre i ispravne.

Da odluka Skupštine znači da Uprava Sunčanog Hvara može pristupiti svim potrebnim radnjama za realizaciju takvog novog sporazuma s državnom, odnosno DAB-om i HFP-om kao dioničarima te Gradom Hvarom i Crkvom te da se svi oni moraju usuglasiti kako bi se taj sporazum realizirao potvrdio je i regionalni menadžer većinskog vlasnika Sunčanog Hvara Grupe Orco (55,55 dionički udjel) Dragan Lazukić.

Lazukić je naglasio da je odluka Skupštine 'ništa više, niti manje' nego prihvaćanje prijedloga kojega je potpredsjednik Vlade Damir Polančec predstavio krajem veljače za posjeta Hvaru.

Provedba i realizacija svega ovisit će o HFP-u, Gradu Hvaru i Crkvi jer to moraju formalno potvrditi, kazao je Lazukić koji očekuje da će sve te tri strane biti za.

Za to, kako kaže, imaju i nagovještaje, te se nada kako će se taj sporazum realizirati u što kraćem roku jer je vrijeme jako bitan faktor u svemu tome.

Za sezonu je rekao da se pripremaju 'punom parom' i da prema prvim informacijama renovirani hoteli imaju dosta dobra očekivanja.

Na upit o potencijalnim budućim partnerima u Sunčanom Hvaru, Lazukić je kazao da su u potragu za njima tek krenuli, da poslije današnje skupštine mogu u to krenuti i intenzivnije. Prvi su razgovori ohrabrujući, rekao je, ne naznačujući pritom o kome se radi.

U ime, kako je sam kazao, malih dioničara gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić je nakon skupštine istaknuo da još uvijek nije odustao od traženja kontrolnog dioničkog paketa od 25 posto plus jedne dionice Sunčanog Hvara. Dodao je i da od Vlade još uvijek nije dobio ništa službeno da je opozvala odluku o toj raspodjeli.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi