državi 68 milijuna kuna

Skupština Ine odlučila 152 milijuna kuna dobiti isplatiti za dividendu

14.06.2017 u 16:31

Bionic
Reading

Glavna skupština Ine u srijedu je odlučila da se najveći dio prošlogodišnje neto dobiti Ine d.d. isplati dioničarima za dividendu koja će iznositi 15,20 kuna po dionici, što je ukupan iznos od 152,02 milijuna kuna, a iz Nadzornog je odbora opozvan Dario Čehnić te umjesto njega imenovan Damir Mikuljan, objavljeno je iz Ine

Dioničari su na glavnoj skupštini, naime, prihvatili prijedlog da se od prošlogodišnje neto dobiti Ine d.d., koja je iznosila 160,02 milijuna kuna, u zakonske rezerve izdvoji nešto više od 8 milijuna kuna, a iznos od 152,02 milijuna kuna za isplatu dividende, koja će iznositi 15,20 kuna po dionici. 

Glavna je skupština utvrdila da je dan kojim dioničari stječu pravo na isplatu dividende 23. lipnja, a dividenda će se isplatiti dioničarima evidentiranim u depozitoriju Središnjeg klirinško depozitarnog društva najkasnije do 14. srpnja, navodi se u odlukama sa skupštine koje su objavljene na Zagrebačkoj burzi. 

Najveći pojedinačni dioničar Ine je mađarski MOL, koji ima 49,1 posto dionica, pa će mu za dividendu biti isplaćeno 74,6 milijuna kuna, dok će hrvatskoj državi, koja u vlasništvu ima 44,8 posto dionica Ine, na ime dividende biti isplaćeno 68,1 milijun kuna. 

Iz Ine su i priopćenjem izvijestili o održanoj skupštini, kojoj je bilo prisutno 9.783.474 glasova ili 97,83 posto od ukupno 10.000.000 glasova.

Dioničarima je prezentirano godišnje konsolidirano i nekonsolidirano financijsko izvješće s izvješćem nezavisnog revizora za 2016. godinu i izvješće o stanju društva i Ina Grupe u 2016. godini te Izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru u 2016. godini.

Na skupštini je potrebnom većinom glasova donesena odluka o rasporedu dobiti Ina d.d. za 2016. godinu, kao i razrješnica članovima Uprave i Nadzornog odbora za poslovnu godinu 2016. Donesena je i odluka o izboru revizora za 2017. godinu, kao i odluka o izmjenama predmeta poslovanja društva - dopuna djelatnosti, te sukladno tome i o izmjenama i dopunama Statuta Ine, navodi se u priopćenju.

Tako će revizor Ine za ovu poslovnu godinu biti Ernst & Young, a izmjene predmeta poslovanja društva, odnosno dopune djelatnosti vezane su uz prestanak važenja Zakona o zaštiti i spašavanju te stupanja na snagu novih odredbi zakona o sustavu civilne zaštite. Tako su brisali poslovi vezani uz zaštitu i spašavanje, a dodani poslovni vezani uz sustav civilne zaštite.

Kako je krajem svibnja predložila Vlada RH, skupština je funkcije člana Nadzornog odbora Ine opozvala Darija Čehića te novim članom imenovala Damira Mikuljana.

Nadzorni odbor Ine ima devet članova, od čega Vladi pripadaju tri (hrvatska strana predlaže i predsjednika Nadzornog odbora), pet mjesta pripada MOL-u, a jedno predstavniku radnika.

Sredinom prosinca 2016. izvanredna glavna skupština Ine izabrala je članove Nadzornog odbora, među kojima i tri hrvatska člana - Darija Čehića, Luku Burilovića i Damira Vanđelića na mandat od četiri godine. Umjesto Čehića danas je u Nadzorno odbor izabran Damir Mikuljan, kojemu će mandat trajati do 18. prosinca 2020. godine.