MINISTARSTVO FINANCIJA

Skraćeni stečaj za 250 tvrtki, priprema se za još 700

22.04.2011 u 17:03

Bionic
Reading

Ministarstvo financija do sada je poslalo zahtjeve za pokretanje skraćenih stečajnih postupaka za 250 tvrtki, a u pripremi su i novi zahtjevi za oko 700 tvrtki, doznaje se u Ministarstvu

'Pokretanje stečajnih postupaka nad takvim tvrtkama provodi se u cilju sprječavanja akumulacije nelikvidnosti, te uklanjanja iz pravnog prometa takvih tvrtki koje su u dugotrajnoj blokadi i koje ne podmiruju svoje obveze, a s krajnjim ciljem povećanja reda u financijskom sustav', ističu iz Ministarstva.

I Gospodarsko-socijalno vijeće na jučerašnjoj je sjednici, raspravljajući o problemu neisplate plaća i neuplate poreza i doprinosa, uz ostalo zaključilo da će Porezna uprava ubrzano pokretati skraćene stečajne postupke nad tvrtkama bez radnika.

U odgovoru na upit o pokretanju skraćenih stečajnih postupaka, iz Ministarstva financija su odgovorili kako Porezna uprava, Središnji ured, Služba za ovršni postupak, Odjel za stečajeve i likvidacije u okviru svojih ovlasti, koristi sve raspoložive instrumente za povećanje porezne i općenito financijske discipline.

'U tom cilju pokreću su skraćeni stečajni postupci sukladno odredbama Glave X.a Stečajnog zakona, redovni stečajni postupci sukladno članku 4. Stečajnog zakona, te postupci brisanja sukladno članku 70. Zakona o sudskom registru', navode iz Ministarstva.

Te je dopune Stečajnog zakona Hrvatski sabor usvojio početkom listopada prošle godine, a njima je omogućeno da Porezna uprava pred nadležnim trgovačkim sudom pokrene skraćeni stečjani postupak za pravnu osobu koja nema zaposlenih, za koju su ispunjeni uvjeti za pokretanje stečaja (blokada žiro-računa u razdoblju duljem od 60 dana) te za koju nisu ispunjeni uvjeti za pokretanje drugog postupka radi brisanja iz sudskog registra.

Po podacima Financijske agencije (Fina), krajem veljače ove godine u dugotrajnoj blokadi (više od 360 dana) bilo je 18.974 pravne osobe bez zaposlenih, što čini 73 posto od ukupnog broja (25.664) pravnih osoba u dugotrajnog blokadi, a ukupan dug tih pravnih osoba iznosi 13,5 milijardi kuna, ili 53,8 posto od ukupno 25 milijardi kuna prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje pravnih osoba u dugotrajnoj blokadi.