ŠTO NAKON USPJEHA SINDIKATA?

Škegro: Referendum neće zaustaviti reforme

23.06.2010 u 08:43

Bionic
Reading

Politički analitičari smatraju da će Vlada pod svaku cijenu pokušati izbjeći referendum o izmjenama Zakona o radu jer bi to mogao značiti njezin kraj ali i dovesti u pitanje reforme koje je pokrenula. Reforme su nužno potrebne za hrvatsko društva ali sve je dublji dojam kako bi netko s reformskim tezama trebao dobiti izbore jer će se u protivnom sve restriktivne mjere raditi protiv volje većine birača

'Ne vjerujem da referendum može zaustaviti provedbu gospodarskih reformi, ali može promijeniti odnose snaga u pregovorima. Što se više bliže izbori, to Vlada ima manje prostora za radikalne poteze. Smanjen je manevarski prostor, a referendum je sindikalna borba za bolje pregovore u budućnosti', kazao je za Večernji list Željko Perić, savjetnik Jadranke Kosor za gospodarska pitanja.

'Referendum neće zaustaviti gospodarske reforme. Referendum je referendum, a reforme su reforme', kratak je bio premijerkin savjetnik za gospodarstvo Borislav Škegro

'Referendum je preskupo političko, a u ovome trenutku osobito i financijsko pitanje. Vladi bi bilo mudro da što prije riješi spor sa sindikatima. Politički trošak za Vladu je već napravljen jer je 450.000 građana jasno reklo što misli o gospodarskom programu i uvjetima svoga života i rada. Uz velik financijski trošak, na referendum bi izišlo najviše 20 posto stanovnika i ne bismo dobili pravu sliku stanja. Ovo skupljanje potpisa za referendum važna je i ozbiljna poruka vladi koja se što prije mora dogovoriti sa sindikatima.

Referendum ne mora zaustaviti reforme, ali će odvući pozornost od dubinskih problema. Prikupljenih 450.000 potpisa na gotovo minornom pitanju već je uvod u nove izbore i njihove rezultate', kazao je za Večernji list Ivan Grdešić, profesor s Fakulteta političkih znanosti.