PORUKA KUKURIKU DIREKTORIMA

Škegro: Radili dobro ili loše, otići ćete kako ste i došli

15.11.2012 u 11:06

Bionic
Reading

Restrukturiranje javnih poduzeća tema je koja uvijek skrene na privatizaciju iz davnih vremena, pogotovo kada na panelu sjedi Borislav Škegro

Akter politike 90-ih izazvan provokativnim pitanjem o grijesima privatizacije postavljenim na panelu u sklopu 20. Savjetovanja o ekonomskoj politici 2012. u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista podsjetio je na stara vremena.

'Svaka privatizacija napravljena je uz neki natječaj. Nije istina da je Kutle dobio 170 tvrtki, on je na natječaju kupio neke od njih', istaknuo je Škegro u dogovoru na prozivke da su poklonili i uništili razne tvrtke pa tako i Belje.

'Belje je do 1998. bilo na nedostupnom području. Nakon mirne reintegracije Ministarstvo financija je upucalo 60 milijuna maraka u Belje znajući da se to nikad neće vratiti. Belje danas cvate, ljudi rade i proizvode i zadovoljni su', poručio je Škegro.

Kad su se već pitanjima vratili u stara vremena, Škegro je iskoristio priliku da razbije još jednu zabludu iz prošlosti. 'Božo Prka uveo je PDV, a ne Škegro. Škegro se zatekao na mjestu ministra financija kada je zakon stupio na snagu', ispričao je pa istaknuo da se on nije slagao s uvođenjem poreza koji se kolokvijalno i danas zove 'Škegrin PDV', ali ga je poštujući zakone uveo u sustav.

'U tijeku je Interliber. Dobio sam po glavi zbog Prkinog PDV-a na knjige, a Škegrina je jedino nulta stopa PDV-a. Vidite koliko sam bio socijalno osjetljiv. A sada kad Linić uvodi PDV na knjigu, mlijeko i kruh ja trijumfiram jer sada oni koji su me napadali moraju reterirati', poručio je Škegro.

Na panelu posvećenom restrukturiranju javnih poduzeća Škegro je kazao da je nužno slijediti logiku profita u svim tvrtkama, a ako se to ne primijeni, slijedi propast tvrtke. S druge strane su bili Dragan Kovačević i Zlatko Koračević, čelnici Janafa i HEP-a, čiji je stav da se javne tvrtke moraju voditi tako da ne stvaraju gubitke, ali da njihova zadaća nije stvarati profit već davati kvalitetnu javnu uslugu po što nižoj cijeni.

Na pitanje ekonomista iz publike kako se ocjenjuje rad čelnika javne kompanije, nisu dali odgovor, ali ga je dao Škegro.

Radili dobro ili radili loše, otići ćete kako ste i došli, jer će vas zamijeniti čim se promijeni vlast', jednostavna je logika političkih imenovanja.

Zaključak panela je da tvrtke u državnom vlasništvu ne smiju biti poluga za socijalno zbrinjavanje te da moraju poslovati profitabilno. Da bi zadržale zaposlenike, moraju i mijenjati pravila nagrađivanja.

Od 47 direktora u HEP-u, svi imaju isti koeficijent, a plaće im se razlikuju samo zbog različitog staža. To ću mijenjati iako će me dočekati na nož', najavio je Koračević koji ima dobru vijest i za skupinu mladih stručnjaka iz HEP-a koji su pripremili prospekt nedavno izdane obveznice, temeljem koje su donijeli u tvrtku 500 milijuna dolara, a nisu adekvatno nagrađeni.