PROBLEMI S OBVEZNICOM

Škegrin Metronet traži milost banaka

13.07.2012 u 14:21

Bionic
Reading

Prezaduženi telekom operater Metronet u većinskom vlasništvu private equty fonda Questus predložio je vlasnicima obveznica pomicanje dospijeća obveznica za čak sedam godina i smanjenje kamatne stope sa 12 na 6 posto

Vlasnici izdanja obveznica Metroneta vrijednih 19,8 milijuna eura, među kojima najveće udjele imaju Raiffeisen banka, PBZ i Croatia osiguranje, našli su se pred ozbiljnom dilemom – odreći se lavovskog dijela prihoda ili riskirati stečaj tvrtke, odnosno gubitak cijelog ulaganja.

Svjesni opasnosti pred kojom se nalazi financijski iscrpljena tvrtka, dio vlasnika obveznica sklonih predloženom planu financijskog restrukturiranja sazvao je skupštinu na kojoj će se odlučivati o prolongiranju isplate glavnice za sedam godina i smanjenju kamatne stope sa 12 na 6 posto

Prihvate li vlasnici obveznica plan financijskog restrukturiranja, nova umanjena kamata isplaćivat će se polugodišnje od 17. siječnja 2013. do srpnja 2019. godine. Prema prvobitnom prospektu, obveznica je izdana u srpnju 2009, a trebala je biti isplaćena u srpnju iduće godine.

U obrazloženju predložene odluke navodi se da je društvo unatoč vremenu recesije učvrstilo svoju tržišnu poziciju te da postoji jasan rast u segmentu poslovnih korisnika s obzirom na pružanje specijaliziranih širokopojasnih usluga.

Financijski pokazatelji Metroneta potvrđuju pozitivne trendove u poslovanju, ali isto tako jasno pokazuju da visoka zaduženost prijeti opstojnosti poslovanja. Tvrtka je u prošloj godini, unatoč padu prihoda od 17 posto u odnosu na 2010, ostvarila rast operativne dobiti (EBITDA) od 22 posto (na 74,2 milijuna kuna).

Međutim, zbog visokih troškova financiranja Metronet kontinuirano posluje s gubitkom koji je lani iznosio 33 milijuna kuna. Kumulirani gubitak veći je od temeljnog kapitala za gotovo 300 milijuna kuna, a ukupni dugovi su se popeli na 614,5 milijuna kuna.

Problem prezaduženosti Metronet je godinama pokušavao riješiti pronalaženjem strateškog partnera, ali do sada se nije našao nitko koji bi prihvatio uvjete postojećih vlasnika. Sada se spas traži kod financijskih vjerovnika, koji bi trebali olakšati dužnički teret.

S obzirom da predmetno izdanje obveznica čini samo manji dio nagomilanih dugova, ishod skupštine koja će se održati idući utorak pokazat će ima li nade za Metronet.