radnici mjesecima bez plaća

Situacija u Brodosplitu alarmantna, vjerovnici potražuju 5,5 milijardi kuna, a svoj dio traži i država: 'Trebaju svi sjesti za stol, posebno oni koji su privatizirali škver'

04.07.2022 u 10:39

Bionic
Reading

U Brodosplitu je u tijeku predstečajni postupak u kojem vjerovnici potražuju čak 5,5 milijardi kuna, radnici mjesecima nisu dobili plaće, a i država traži svojih milijardu kuna

Radnici su dobili tri minimalca od države za veljaču, ožujak i travanj, no što će biti s onima za svibanj i lipanj, teško je prognozirati.

'Kada pogledate kompletnu situaciju u Brodosplitu, može se pretpostaviti i da je to kraj splitskoga škvera. Od 1. srpnja radnici su poslani na čekanje do 1. rujna, situacija nije dobra. Trebaju svi sjesti za stol, posebno oni koji su privatizirali škver i objasniti što nas čeka jer od postanka škvera do sada takva situacija nije se događala.

Službenih otkaza nema, ali ljudi odlaze sami, ne vide ovdje budućnost, ništa se ne pokreće', izjavio je za HRT Joško Franić, povjerenik Sindikata metalaca u Brodosplitu. Kaže da je teško komentirati dugove, već o tome čita u medijima, a smatra da bi oni koji su dogovarali kredite i uzimali ih trebali raspraviti o tome.

  • +5
Zaustavljena proizvodnja u Brodosplitu zbog blokade ruske banke Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Dužnik, predstečajni povjerenik i sud utvrdit će osnovanost tražbina i u rujnu, za kada je zakazano ročište, donijet će odluku o njima. Osobno tvrdim da dug ne iznosi 5,5 milijardi kuna, nego je 500 puta manji, ali tek u rujnu moći ćemo više reći o tome', rekao je za HRT Josip Jurišić, glasnogovornik Brodosplita.

Naglasio je da novi plan restrukturiranja donosi mjere za ozdravljenje škvera, a bit će donesen, kaže, nakon pravomoćnosti rješenja i u zakonskom roku, dakle u rujnu ćemo znati, tvrdi, kakva je budućnost.

'Trenutno radi stotinjak radnika, za njih je osigurano financiranje, a koliko će ih ostati, znat ćemo nakon plana restrukturiranja. Nadamo se što većem broju radnika i uskoro bismo trebali ugovoriti jedan rezidencijalni brod za koji ćemo trebati više tisuća radnika, što zvuči malo apsurdno u sadašnjoj situaciji, ali je tako', rekao je Jurišić.