hrvatski telekom

Širokopojasni pristup internetu uskoro dostupan u Omišu te općinama Dugi Rat, Podstrana i Zadvarje

11.11.2022 u 12:11

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom, predvodnik digitalizacije Hrvatske, započeo je projekt izgradnje optičke infrastrukture na području Grada Omiša te općina Dugi Rat, Podstrana i Zadvarje, čime će na utvrđenih 8.850 "bijelih" adresa na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu. Riječ je o jednom od 13 projekata prema kojima će Hrvatski Telekom do kraja 2023. godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s, i to za gotovo 150 tisuća novih korisnika na područjima gradova, općina te sub-urbanih i ruralnih dijelova Hrvatske.

Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja te je ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture na području Grada Omiša te općina Dugi Rat, Podstrana i Zadvarje viša od 52 milijuna kuna. Hrvatski Telekom će investirati 32 milijuna kuna u ovaj projekt, dok će preostali iznos, od nešto više od 20 milijuna kuna, sufinancirati Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti.

  • +2
Hrvatski Telekom, središnjica u Radničkoj Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Promo/HT

„Hrvatski Telekom, najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, s prosječnim godišnjim ulaganjima većima od jedne i pol milijarde kuna, kontinuirano radi na povećanju dostupnosti svojih usluga te povezuje sve u Hrvatskoj s prilikama koje pruža digitalizacija. Ulaganjem u ovaj projekt osiguravamo stanovnicima Grada Omiša te općina Dugi Rat, Podstrana i Zadvarje brz i kvalitetan pristup internetu što će, u konačnici, povećati kvalitetu života lokalnog stanovništva. Gospodarski efekti ovog investicijskog ciklusa iznimno su značajni budući da povećanje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj dovodi do osnivanja novih kompanija, otvaranja novih radnih mjesta te povećanja efikasnosti javnih i privatnih usluga“, izjavio je Milan Meden, direktor Sektora za implementaciju i operacije u pristupnoj mreži Hrvatskog Telekoma.

Next Generation Access – NGA mreža koju će Hrvatski Telekom izgraditi u sklopu ovog projekta bit će otvorena, što znači da će svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imati otvoren pristup mrežama te će, isto kao i HT, biti u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje projekt obuhvaća.

„Izuzetno nam je drago što je Grad Omiš ostvario partnerstvo sa susjednim općinama Dugim Ratom, Podstranom i Zadvarjem na izradi Plana razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta na našem području. Kvalitetnom izradom navedenog Plana uspjeli smo konkurirati ostalim prijaviteljima te smo kroz Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ostvarili mogućnost biti odabrani kao područje prihvatljivo za investiciju. Za sve četiri jedinice lokalne samouprave ovo je izuzetno značajan projekt jer se njime dovodi visoko kvalitetna internetska veza u sve dijelove našeg velikog područja s posebnim naglaskom na naselja u zaobalju koja su do trenutka realizacije ovog projekta uglavnom bila suočena s nestabilnim i presporim internetskim vezama. Provedbom ovog projekta stvoren je jedan od osnovnih preduvjeta za razvoj svih gospodarskih aktivnosti na našem području, ali i za povećanje kvalitete života cjelokupnog stanovništva (nesmetano korištenje e-usluga na svim razinama od upisa u dječje vrtiće, škole, podnošenje različitih on-line zahtjeva prema institucijama, i sl.). Provedba projekta za sada se odvija prema zadanim rokovima i radujemo se njegovom što skorijem završetku“ izjavio je gradonačelnik Grada Omiša Ivo Tomasović.

Odabir Hrvatskog Telekoma dokaz je kako je kompanija prepoznata kao pouzdan tehnološki partner i najbolji izvođača radova koji može realizirati ovako zahtjevne projekte. U sklopu ovog projekta mreža nove generacije doći će u dijelove zemlje u kojima nije postojala, što će svim stanovnicima u tim krajevima omogućiti da, koristeći najmodernije tehnologije današnjice, stvaraju bolju budućnost.

Hrvatski Telekom ostaje predan svojim investicijskim planovima jer su ulaganja u infrastrukturu koju gradimo ključna za novi ciklus gospodarskog rasta i šireg društvenog razvoja, a digitalizacija svih dijelova Hrvatske temeljni dio društvene svrhe Hrvatskog Telekoma.