OTKAZAN KOLEKTIVNI UGOVOR

Sinidikat upravi Fine prijeti štrajkom

30.04.2012 u 11:43

Bionic
Reading

Radnici zaposleni u javnim poduzećima, odnosno njihovi sindikalni predstavnici, uskoro bi mogli krenuti u borbu za očuvanje kolektivnih ugovora. Nove uprave tih poduzeća sve češće govore o potrebi korekcije ugovorenih prava, a zasad su jedino u Fini sindikatu poslali i službenu obavijest o otkazivanju ugovora, piše Novi list

Indikativno je što je Uprava sindikat o tome izvijestila prije nekoliko dana, a datum otkazivanja ugovora je 24. srpnja. Dakle, odluka o otkazivanju kolektivnog ugovora na snagu stupa za gotovo tri mjeseca. Datum je zanimljiv obzirom da je nebrojeno puta rečeno da je potrebno mijenjati pravila igre te da je kočnica Zakon o radu, odnosno odredbe o produženoj primjeni pravnih pravila ugovorenih kolektivnim ugovorom. Vlada ne namjerava otvarati ZOR već će unatoč protivljenju sindikata i poslodavaca odredbe o produženoj primjeni mijenjati kroz Zakon o reprezentativnosti. Očito se računa da će on biti donesen do kraja lipnja.

'To je politička odluka. Najava otkazivanja Kolektivnog ugovora obrazložena je prilagađavanjem ekonomskom i društvenom stanju', kaže Krešimir Sever, predsjednik Sindikata Solidarnost u Fini, te predsjednik NHS-a.

Zadnjih 12 godina u tom poduzeću plaće nisu rasle jer se čekalo stabiliziranje, a prije dvije godine zbrinuto je višak radnika. Sever navodi da su plaće u Fini nešto manje od prosjeka države te da je najava otkaza ugovora uslijedila dan nakon sindikalnog poziva upravi za otvaranje pregovora o katalogu radnih mjesta.

'Nas ne dira produžena primjena, a uprava će na sudu trebati dokazati da su ekonomske prilike zbog kojih se otkazuje ugovor promijenjene, jer Fina stoji bolje nego lani ili prije dvije godine', kaže Sever, dodajući da je štrajkački fond u Fini 'izuzetno pun' te će sindikat u štrajku moći izdržati duže od poslodavca.

Fina je zasad jedina napravila konkretan potez, no i šumarima je uprava u nekoliko navrata usmeno najavila da će otkazati kolektivni ugovor. To ipak nije učinjeno i sa sindikatima se razgovara o restrukturiranju Hrvatskih šuma, piše Novi list.

I u HŽ-u najavljuje izmjene kolektivnog ugovora. Tamo novaca nema pa su radnicima neto plaće u nekim dijelovima HŽ-a isplaćene sa zakašnjenjem. Majveći trn u oku je ugovor u Infrastrukturi gdje djeluju 42 profesionalna sindikalca s plaćama gotovo na razini predsjednika uprave.