ČEKA NAS BURNA GODINA

Sindikati u 2009. spremni na rušenje vlasti

23.12.2008 u 14:01

Bionic
Reading

S obzirom na krizu koja Hrvatsku još uvijek nije pogodila kao većinu europskih zemalja, u 2009. godini hrvatskim će radnicima biti još teže nego u ne baš dobroj 2008., ocijenila je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Ana Knežević.

U skladu s takvim očekivanjima, u SSSH najavljuju burnu sindikalnu 2009., uz najavu mogućnosti sindikalnih prosvjeda vezanih uz rješavanje problema brodogradilišta, neke zakonske izmjene, ali i obilježavanje godišnjice ovogodišnjih travanjskih sindikalnih prosvjeda, na kojoj će, ukoliko ne dođe do promjena na kojima inzistiraju, tražiti i smjenu vlasti

Knežević je tako najavila da SSSH neće prihvatiti donošenje Zakona o radu (ZOR) u obliku koje je sada predložen, a u kojem su samo dva poboljšanja za radnike - produženje godišnjeg odmora te smanjenje mogućnosti prekovremenog rada.

Prijeporne su pak ostale brojne odredbe, poput onih vezanih uz tjedni raspored, preraspodjelu radnog vremena, plaćanje prekovremenog rada, proširenje kolektivnih ugovora, rad na određeno vrijeme i dr., kazala je Knežević te dodala da je očito da se tim zakonskim prijedlogom išlo na ruke kapitalu, a na štetu radnicima

Iduću će godinu, kažu u SSSH, dodatno otežati i skuplji plin i struja, ali i izostanak pada cijena koje su ove godine povećane pod izlikom rasta cijena nafte, usprkos značajnom pojeftinjenju nafte, zbog čega će u siječnju tražiti okupljanje Povjerenstva za praćenje cijena

Spornim u SSSH drže i smanjenje naknada nezaposlenima iz Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, mogućnost odgode primjene prava na rodiljni i roditeljski dopust iz Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, preniski iznos socijalne pomoći te neke odredbe vezane uz reformu zdravstva.

Ne slažu se ni s odredbama Zakona o minimalnoj plaći, pri čemu je Knežević istaknula da vezivanje rasta minimalne plaće uz realni rast BDP-a u 2009. godini, u uvjetima krize, može značiti da do rasta neće niti doći.

U SSSH stoga, uz ostalo, predlažu da minimalna plaća iznosi 3.500 kuna bruto, a da se maksimalna ograniči na sedam minimalnih, odnosno 24.500 kuna, a ne podržavaju niti prijedlog Ekonomskog vijeća da se smanjuju plaće u sektorima koji su se zbog krize našli u problemima.

Ukoliko ne dođe do promjena koje sindikati zahtijevaju od Vlade u SSSH najavljuju da će započeti s pripremama obilježavanja godišnjice ovogodišnjih travanjskih prosvjeda, koje je Knežević nazvala prosvjedima upozorenja, najavivši kako će se u tom slučaju tražiti smjena vlasti, odnosno izvanredni izbori.

Dodala je i da je SSSH spreman stati 'na čelo kolone' prosvjeda radnika u brodogradilištima, jer, prema njenim riječima, niti jedna Vlada do sada nije učinila ništa za tržišno repozicioniranje hrvatske brodogradnje.

Pozitivnim su u SSSH pak ocijenili donošenje Zakona o suzbijanju diskriminacije, kao i Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.