sssh

Sindikat traži zabranu rada nedjeljom i to po hitnoj proceduri: To nije svjetonazorsko pitanje

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 02.05.2020 16:37
  • Objavljeno 02.05.2020 u 16:37
Predsjednik SSSH Mladen Novosel

Predsjednik SSSH Mladen Novosel

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

SSSH je u subotu poručio da je neradna nedjelja pitanje interesa društva te mora imati prednost nad interesom profita, a od Vlade su zatražili da u saborsku proceduru hitno uputi izmjene Zakona o trgovini te njihovo donošenje prije parlamentarnih izbora

"Pitanje slobodne nedjelje nije (samo) pitanje zaštite prava radnika u trgovinama već, ono što Ustavni sud već dvaput, 2004. i 2009., ne prepoznaje: to je pitanje interesa društva koji mora imati prednost nad interesom profita. Čovjek ima pravo družiti se istoga dana u tjednu s obitelji, prijateljima", stoji u priopćenju Saveza samostalnih sindikata (SSSH) koje potpisuje predsjednik Mladen Novosel.

Komentirajući izjavu ministra rada Josipa Aladrovića da je o zabrani rada nedjeljom "potrebno naći dobar omjer između svjetonazorskog i ekonomskog pristupa", ustvrdili su da je imati slobodnu nedjelju pitanje društvenih vrijednosti, civilizacijski i kulturni doseg.

Aladroviću su poručili da je "posve u krivu", dodavši da to nije svjetonazorsko pitanje. Navode da to dokazuje i činjenica da građansku inicijativu "Hrvatski savez za nedjelju" čine vjerske udruge gotovo svih konfesija u Hrvatskoj, sve sindikalne središnjice i relevantni sindikati te niz organizacija civilnog društva koje na ovom društvenom pitanju surađuju unatoč ideološkim razlikama.

SSSH je odgovorio i na "neutemeljenene tvrdnje dežurnih katastrofičara počevši od raznih Huića i drugih pojedinačnih prvoboraca protiv poreza pa do dobro organiziranoga lobističkog HUP-a".

  • +75
  • +72

Proradile tržnice u cijeloj Hrvatskoj, gužva uoči Uskrsa

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Ustvrdili su da zbog slobodne nedjelje neće biti 15.000 radnika viška u trgovini, nego da ih namjanje toliko nedostaje kada bi radnici radili u skladu s propisima i kolektivnim ugovorima. Dodaju da bi se poslodavcima, kada bi povećano plaćali rad nedjeljom, taj rad ne bi isplatio.

Naglašavaju i da sindikalni prijedlog nije apsolutna zabrana rada nedjeljom, nego regulacija u okviru radnog vremena u trgovini, u kojoj bi poslodavac mogao odabrati određeni broj radnih nedjelja, ovisno o njegovu interesu i potrebama okruženja.

SSSH i njegov Sindikat trgovine Hrvatske (STH) poručili su stoga da od Vlade očekuju hitno upućivanje u saborsku proceduru prijedloga izmjena Zakona o trgovini, na kojem se prije par mjeseci intenzivno radilo, i njegovo usvajanje prije parlamentarnih izbora, "kako bi hrvatska javnost znala kakav je stav vladajućih".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!