državna statistika

Sezonci povećali nezaposlenost povratkom na burzu

22.11.2017 u 12:47

Bionic
Reading

Stopa registrirane nezaposlenosti u ovogodišnjem listopadu iznosila je 11,6 posto, što je 0,8 postotnih bodova više nego u rujnu, ali i 2,4 postotna boda manje nego u listopadu prošle godine, pokazuju u srijedu objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Nakon što je u rujnu stopa registrirane nezaposlenosti u odnosu na kolovoz pala, što je prema tumačenjima analitičara upućivalo na produljenje turističke sezone i duže trajanje radnih odnosa sezonskih radnika u turizmu, listopad je očekivano donio povratak većeg dijela sezonskih radnika u evidenciju nezaposlenih te tako porast stope nezaposlenosti.

Na to su upućivali i ranije objavljeni podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) prema kojima je krajem listopada u evidenciji Zavoda bilo 180.404 nezaposlene osobe, što je oko 11.470 osoba ili  6,8 posto više u odnosu na kraj rujna.

Porast broja nezaposlenih nastavlja se i u studenome, s obzirom da dnevni podaci s internet stranice HZZ-a pokazuju da je trenutačni broj nezaposlenih 186.109 osoba, a trenutačno je objavljeno 16.087 slobodnih radnih mjesta.

  • +19
Tvrđava sv. Nikole - veliki potencijal za šibenski turizam Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Inače, ove je godine pad nezaposlenosti započeo u veljači i pod utjecajem sezonskih kretanja nastavio se sljedećih pet mjeseci, pri čemu je u lipnju stopa nezaposlenosti skliznula na najnižu razinu od 2000. godine, odnosno od kada DZS prati taj pokazatelj. U srpnju je, pak, stopa registrirane nezaposlenosti stagnirala, u kolovozu blago porasla, a u rujnu blago pala. S obzirom na sezonska kretanja na hrvatskom tržištu rada, listopad donosi rast nezaposlenosti što je uobičajeno za veći dio jeseni i zime.