MANEVRI NA TRŽIŠTU NEKRETNINA

Šest Konzumovih supermarketa opet promijenilo vlasnika

10.12.2010 u 12:18

Bionic
Reading

Nakon što je sredinom godine međunarodna tvrtka za upravljanje investicijama W. P. Carey & Co.LLC kupila od Konzuma skladišno-uredski objekt na zagrebačkom Žitnjaku za 77 milijuna eura nedavno je od tvrtke Dawnay Day Carpathian Plc kupila i šest supermarketa u Hrvatskoj (u kojima posluje Konzum) za 45 milijuna eura

Konzum je krajem 2007. tvrtci Carpathian Plc prodao te nekretnine za 53,7 milijuna eura i nastavio u njima raditi pod leasing najmom. Prije nekoliko dana W.P. Carey & Co LLC je od Carpathian Plc kupio tih 6 supermarketa ukupne površine 33,800 m², navodi posrednik u transakciji King Sturge.

Kako smo doznali od stručnjaka za nekretnine radi se o 'sale and back' leasing ugovorima odnosno metodi kojom bankarske grupacije vrše kreditiranje a tvrtke na taj način zaobilaze propisi o maksimalnom kreditnom zaduženju. Nakon isteka leasinga, Konzum bi trebao ponovno biti vlasnik nekretnina.

Takve financijske transakcije mogu biti skuplje za tvrtke od klasičnih kredita ali im ne smanjuju kreditni rejting ili im pribjegavaju kada nemaju dovoljnu kreditnu sposobnost. Direktorica ureda za odnose s javnošću koncerna Agrokora Anja Linić izjavila je kako taj koncern s ugovorom nema ništa jer je on stvar dva investicijska fonda. Rekla je i kako ne želi komentirati taj ugovor.

Direktor zagrebačkog ureda King Sturgea Jens Moller Madsen na pitanje o karakteru preuzimanja šest supermarketa koje koristi Konzum od W.P. Carey & Co LLC kako King Sturge prema ugovoru sa stranama iz ugovora o tom poslu ne smije objavljivati detalje o njemu ali da može samo reći kako je Karpatski Plc prodao svoje hrvatske maloprodaje portfelja fondu W.P. Carey & Co LLC koje je stekao 2007. godine kupnjom od Agrokora odnosno Konzuma.

Kao razlog prodaje maloprodajnog porfelja od fonda Carpatia Plc Moller Madsen je naveo njihovu odluku o zatvaranju fonda u idućoj godini. Na naše pitanje o cijeni po kojoj je Konzum prodao šest supermarketa fondu Carpatia Plc 2007. i cijeni po kojoj ih je taj fond prodao fondu W.P. Carey & Co LLC Moller Madsen je rekao da je vrijednost šest supermarketa sada niža nego 2007. godine, naprosto zato jer su se prinosi pogoršali od 2007. do sada.