HSS UPUTIO DOPIS ČOBANKOVIĆU

Seljaci oštećeni jer Hrvatska kasni u EU

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 11.02.2011 11:11
  • Objavljeno 11.02.2011 u 10:34
tuča pšenica

tuča pšenica

Izvor: Cropix / Autor: Danijel Soldo/CROPIX

Hrvatski seljački savez (HSS) uputio je dopis ministru poljoprivrede Petru Čobankoviću u kojem traži odgodu primjene novog Zakona o državnoj potpori, jer će i Hrvatska ući kasnije u Europsku uniju nego što se to pretpostavljalo pri sastavljanju tog zakona

'Od početka godine u primjeni je novi Zakon o državnoj potpori u poljoprivredi i ruralnom razvoju koji je u potpunosti usklađen sa zakonskom regulativom EU-a i kojim su smanjene potpore, pogotovo u stočarstvu, gdje je potpora manja i do 50 posto, a potpora za tov svinja je potpuno ukinuta', navode iz HSS-a.

Prilikom donošenja tog zakona smatralo se da ćemo postati član EU-a 1. siječnja 2012. godine, navodi se u dopisu, što se vjerojatno neće dogoditi jer se trenutno ulazak u EU predviđa za kraj 2013. ili početak 2014. 'Iz tog razloga smatramo da bismo trebali prolongirati provedbu tog zakona, jer su njime predviđene manje potpore i hrvatski seljaci će biti oštećeni', stoji u dopisu koji je potpisao predsjednik HSS-a Mijo Latin.

Također, u HSS-u smatraju da treba prolongirati i referentnu 2011, jer će se kapaciteti maksimalno napuniti, a 2012. godine nećemo ući u EU, tako da ćemo imati višak proizvoda koje će biti teško prodati pa će doći do smanjenja cijena, što će bitno utjecati na troškove proizvodnje, a potpore koje su tim zakonom predviđene kroz mjere ruralnog razvoja seljaci će moći koristiti tek nakon ulaska u EU.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi