NE TALASAJ, PRITAJI SE

Šefovi državnih tvrtki u strahu od nove vlasti

09.12.2011 u 15:09

Bionic
Reading

Mijenja se vlast, mijenjaju se predsjednici uprava državnih tvrtki – takva je dosad bila hrvatska praksa. Hoće li se ona ponoviti i ovaj put, tek ćemo vidjeti. Za to vrijeme većina direktora javnih firmi pribjegava taktici – ne talasaj, pritaji se

Da je tome tako, pokazao je i današnji okrugli stol o budućnosti državnih poduzeća. Organizator Poslovni dnevnik, prema riječima njegovog glavnog urednika Darka Markušić, zvao je mnoge čelnike javnih tvrtki, a odazvala su se samo dvojica: predsjednik Uprave Hrvatske pošte Robert Jukić i direktor Zračne luke Zagreb Tonči Peović

Svoj dolazak je bio najavio i direktor Imunološkog zavoda Darko Dvornik, ali se razbolio. Ostali zvani čelnici javnih poduzeća nisu željeli doći.

Jukiću i Peoviću društvo je pravio Esad Čolaković, čelnik Hrvatskog udruženja menadžera (HUM-CROMA). Njih trojica ocijenila su da je konačno vrijeme da se prekine s tradicijom da se uprave državnih tvrtki postavljaju po političkom ključu, već bi glavni kriteriji trebali biti stručnost i uspješnost.

'Predsjednici i članovi uprava obilježeni su kao vazali vladajuće politike čija je prva briga reakcija onih koji su ih postavili, a ne kako posluje tvrtka koju vode', kaže Čolakovića koji je izrazio sućut čelništvima javnih poduzeća koji izvršavaju 'jako jezivu domaću zadaću'.

Podsjetio je da je Croma vladi premijerke Jadranke Kosor predložila donošenje obvezujućeg nacionalnog kodeksa korporativnog upravljanja javnim poduzećima te nacionalnog standarda za menadžerske ugovore. Ali zbog izborne godine, smatra Čolaković, od toga se odustalo.

Ako se te stvari ne prihvate, ističe, javni sektor će i dalje ostati kadrovska i financijska samoposluga za političare u kombinaciji s gangsterizmom.

Šef Hrvatske pošte Robert Jukić misli da je menadžerima u privatnom sektoru lakše jer imaju jasno postavljene ciljeve i očekivanja vlasnika, dok u državnim firmama ti ciljevi često nisu senzibilizirani i nije jasno što vlasnik želi.

'Javna poduzeća su produžena socijalna ruka države. Ne smije biti nemira ili izazivanja socijalnih tenzija', ističe Jukić.

Upozorava i da su državne tvrtke siromašne kvalitetnim kadrovima, za što je kriva dugogodišnja kriva selekcija, zbog čega u njihovom vodstvu često vlada bezidejnost i nesklonost promjenama.

Krivo kadroviranje nastavit će se, smatra direktora Zračne luke Zagreb Tončija Peovića, sve dok se ne postave zdravi kriteriji procjene uspješnosti radnika i menadžmenta.

Priupitan zbog čega su javna poduzeća stala s velikim investicijskim projektima – izuzetak je upravo Hrvatska pošta koja je nedavno preuzela tiskaru Vjesnik – Jukić se prisjetio sastanka čelnika državnih tvrtki s tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom u studenom 2008. godine.

'Tad nam je rečeno da od sad moramo biti u krizi. Umjesto da se ide u restrukturiranje, rezanje troškova ili modernizaciju upravljanja, naložena je štednja na investicijama. Neka poduzeća zaustavila su projekte vrijedne milijarde kuna', prisjetio se Jukić dodajući da se efekti tog sastanka osjećaju do danas.