Tomislav fain:

Šef udruge putničkih agencija objasnio zašto traži da im država zabrani rad: 'Bez nas je upitan dolazak gotovo 70 posto turista'

14.01.2021 u 22:20

Bionic
Reading

Vladini planovi o oporavku turizma i koliko-toliko normalnoj sezoni koja nam predstoji ovoga ljeta mogli bi se poremetiti ako ključ u bravu do tada stave putničke agencije, njih otprilike tisuću s oko šest tisuća zaposlenika. Upravo one dovode u Hrvatsku gotovo 70 posto gostiju u predsezoni i posezoni, a trenutno su na izdisaju - kaže za tportal predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain

Njegova udruga jučer je javno pozvala Stožer civilne zaštite da ovoj djelatnosti i formalno zabrani rad, jednako kao što je učinila s ugostiteljstvom, nakon čega bi poduzetnici imali mogućnost tražiti nadoknadu barem dijela fiksnih troškova. Tvrdi da u tome imaju potporu ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac te najavljuje da će u ponedjeljak otkriti konkretne brojke - što zahtijevaju i koliko bi to koštalo državu.

'Unatoč potpori od četiri tisuće kuna za očuvanje radnih mjesta, što je barem privremeno omogućilo zadržavanje zaposlenih, najveći dio putničkih agencija nalazi se pred potpunim slomom. Napravili smo anketu među našim članicama: u urede njih dvjestotinjak nitko nije ušao puna dva mjeseca. No to je i očekivano - ne možete prodavati advente koji ne postoje ili izlete na Plitvice kada nema ni prijevoznika, ni restorana, ni hotela', kaže Fain za tportal.

'Otvoreno molimo Stožer da nam i službeno zabrani rad ako je to jedini način da dobijemo potporu poput naših kolega ugostitelja', dodaje on.

Predsjednik UHPA-e kaže da njegovo članstvo očekuje sufinanciranje fiksnih troškova poslovanja poput najamnine, režija, komunalnih davanja i slično. U ponedjeljak će javnosti predstaviti konkretne izračune.

'Anketom među našim članicama došli smo do podatka o padu prometa za 88 posto u odnosu na prošlu godinu, a i Državni zavod za statistiku izračunao je da je najveći pad u uslužnim djelatnostima putničkih agencija i organizatora putovanja, za 86,2 posto', kaže Fain.

  • +12
Turisti na pulskoj plaži Izvor: Pixsell / Autor: Srećko Niketić

'Ako putničke agencije ne izdrže i ako proglase stečaj - a doista smo na rubu - imat ćemo još većih problema u idućoj turističkoj sezoni. U tom trenutku gubi se ogroman broj gostiju u predsezoni i posezoni te se prekida cijeli dobro uhodan lanac koji je u tom periodu dovodio gotovo 70 posto turista. Dok bi se taj lanac ponovno složio, imali bismo ogroman vakuum i štetu koja bi se mjerila u višestruko većim iznosima', upozorava sugovornik tportala.

Na apel UHPA-e iz Vlade se do danas nisu službeno očitovali.