ZVONIMIR MRŠIĆ

Šef Podravke: Stvarno mislim da nisam uhljeb

19.02.2017 u 13:21

Bionic
Reading

U utorak se održava skupština Podravke na kojoj će biti odabran novi Nadzorni odbor koji će odlučivati o sudbini aktualne uprave. Gost emisije Točka na tjedan N1 televizije bio je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić

Prenosimo dio intervjua.

Hoćete li biti šef uprave i sljedeće nedjelje?

To će odlučiti NO tijekom sljedećeg tjedna.

NO će vjerojatno doživjeti promjene, ući će neki vladini "izabranici", priča se da će Vas smijeniti.

Moguće da imate insajderske informacije, meni nitko nije rekao. Promijenili smo u Podravci korporativni način upravljanja. Očekujem da novi NO, koji će pretpostavljam biti dopunjen, na skupštini dioničara u utorak radi u interesu kompanije.

Imate li informacije kako će izgledati taj odbor. Koliko će predstavnika država imati?

Ono što su prijedlozi je da se traži opoziv dva člana NO-a i da se predloži imenovanje četvero novih članova. To je ono što je službeni prijedlog i s tim se ide na skupštinu.

Predstavnici Vlade bi imali većinu?

U Hrvatskoj smo u ranoj fazi dioničarstva. Svaki član NO-a mora prvenstveno misliti na kompaniju i skrbiti za dioničare. U ovom slučaju Vlada predlaže ta četiri člana. Loše bi bilo kada bi se ponašali kao delegati ili predstavnici samo jedne dioničarske strukture. Moj mandat istječe 23. u ponoć. NO će donijeti odluku o tome za koga misli da treba voditi Podravku u sljedećem periodu. Želim da se odluke jedino vodi u korist Podravke.

Koja su Vaša očekivanja?

Ne ja osobno, nego moj tim se kandidira za takvo što. Napravili smo puno u pet godina. Žalosti me da se proteklih mjesec dana ne govori o rezultatima, nego se govori o ovome i onome, pokušava se nekoga diskreditirati. Ako ja moram otići po političkoj liniji, imenovanje nove uprave će isto biti po toj liniji. Čemu onda rezultat? Gdje je kraj? Volio bih da se raspravlja o rezultatima mog tima i koji je plan, što nudimo i koja je naša vizija. Govorimo je li se došlo politikom ili nije, je li uhljeb ili nije... Nitko ne govori o rezultatima i o tome što želimo. Od 1993., kada je Podravka postala dioničko društvo, najboljih je ovih pet godina. Podravka je napravila najveće poboljšanje efikasnosti poslovanja u posljednjih pet godina što se tiče velikih poduzeća u Hrvatskoj. Rast prihoda od prodaje je pet posto godišnje. Rast neto profita je oko 14 posto prosječno.

Znači da može i uhljeb napraviti dobar posao?

Stvarno mislim da nisam uhljeb. Godine 1990. sam došao u Podravku raditi i bio sam do 1998., kada sam potražio neke druge poslovne izazove. Imao sam poriv pomoći lokalnoj zajednici i mislim da sam ostavio pečat kao gradonačelnik Koprivnice. To je grad koji nema prirez, ima najmanje cijene komunalnih usluga, grad koji je sagradio pasivne kuće, ima najbolju kvalitetu života... Godine 2003. sam razgovarao s NO-om da se vratim u Podravku, pa onda i 2009., a u 2011. su se za to stvorili uvjeti. NO je pokazao povjerenje mom timu i meni i mislim da smo to i opravdali.

Cijeli razgovor s Mršićem pročitajte OVDJE