TOMISLAV ĆORIĆ TVRDI

SDP nas ne može spasiti, a mi svoj program spasa još nećemo otkriti

14.08.2015 u 13:54

Bionic
Reading

HDZ-ov ekonomski strateg Tomislav Ćorić u petak je u Zagrebu održao konferenciju na novinare u kojoj se osvrnuo na Vladine proračunske smjernice u razdoblju od 2016. do 2018. godine

Na samom početku istaknuo je da HDZ očekuje odluku o privremenom financiraju, jer odluku od proračunu za 2016. treba prepustiti novoj hrvatskoj vladi.

'Vladine su smjernice prošle neopaženo u javnosti. U samim smjernicama Vlada predviđa rast javnog duga na razinu 95 posto BDP-a do 2018., dok proljetna prognoza EK-a kaže da će se to dogoditi već ove godine', objasnio je.

Sadržajem smjernica Ćorić je ostao konsterniran. One se oslanjaju na izvoz, a pitanje je hoće li se najveći izvozni partneri oporaviti. Domaća komponenta potražnje je zanemarena zbog čega se pitao kreiramo li ekonomsku politiku mi, ili netko drugi.

'Što ako rast izvoznih tržišta podbaci? To znači da će izostati bilo kakav ekonomski rast u Hrvatskoj. U samom dokumentu priznaje se da je Hrvatska povećala uvozna ovisnost, dok se ne pita što bi se učinilo da se ona smanjuje', dodaje.

Uz mlak srednjoročni rast, nastavlja Ćorić, Hrvatska se udaljava od Europe te neće biti moguće smanjivati javni dug. Nezaposlenost se također ne može smanjiti uz mlak rast, osim odlaskom mladih iz zemlje te brisanjem nezaposlenih iz evidencije.

Hrvatska, poručio je, treba stubokom promijeniti ekonomiju: 'Poboljšanje poslovne klime je jedan od okidača većeg gospodarskog rasta. Mi inzistiramo na većim stopama rasta BDP-a u srednjoročnom razdoblju te stope moraju biti više od jedan posto.'

Buduća vlada, kaže, radit će na tome da privuče investicije, čak i iz EU fondova na kojima sadašnja vlada nije napravila dobar posao. Na pitanja trebaju li javna poduzeća više investirati, Ćorić je kazao da ona sada u dovoljnoj mjeri ne podupiru dovoljno gospodarski rast Hrvatske.

'Neozbiljno je da se u dokumentu poput smjernica ekonomske i fiskalne politike nailazi na identične dijelove teksta, tako se gubi kredibilitet koji se teško vraća', rekao je Ćorić te zaključio: 'Svi ključni pokazatelji iz proteklih nekoliko godina pokazuju da je to razdoblje za Hrvatsku ekonomski izgubljeno. U ovakvim okolnostima, primjena iste ekonomske politike vodi daljnjem smrzavanju ekonomije i nastavili bismo se udaljavati od Europe. Srećom, bliže se parlamentarni izbori, a građani to neće dopustiti.'

Na pitanje novinara kada će HDZ predstaviti famozni gospodarski program, Ćorić je kazao kako je u ovom trenutku daleko važnije pitanje određivanje datuma parlamentarnih izbora