BUSINESS INSIDER:

Saudijska Arabija želi potopiti konkurenciju jeftinom naftom

11.08.2016 u 16:13

Bionic
Reading

Postoje dokazi da Saudijska Arabija jeftinim cijenama nafte pokušava uništiti konkurenciju, piše Business Insider nakon što je proizvodnja nafte u toj zemlji dosegla rekordno visoke razine

Saudijska Arabija objavila je kako je u srpnju proizvodila 10,67 milijuna barela nafte na dan – čak 123.000 barela na dan više nego u srpnju prošle godine.

I dok Saudijci tijekom ljetnih mjeseci pumpaju više nafte kako bi zadovoljili domaću potražnju, ovo povećanje proizvodnje je pod upitnikom jer su cijene nafte još uvijek 55 posto ispod razina iz srpnja 2014. godine.

Trenutačno barelom sirove nafte na svjetskoj razini trguje se po cijenama od oko 40 dolara.

'Previše je nafte na tržištu. Ponuda je visoka, a potražnja slaba. U jednom trenutku bilo je izgledno da će cijene nafte pasti ispod 20 dolara za barel', piše Business Insider.

Nafta je toliko jeftina da Saudijska Arabija razmatra povećanje cijena benzina i dizela od 50 posto, dok bi trebala poskupjeti i voda kako bi se nadoknadio gubitak prihoda u inozemstvu. Istovremenu, proračun Saudijske Arabije je dosegnuo suficit od 98 milijardi dolara.

Stoga u Business Insideru zaključuju kako Saudijsku Arabiju nije briga što cijene nafte padaju jer to daleko više pogađa glavne konkurente Rusiju i Sjedinjenje Američke Države.

'Niske cijene nafte dugoročno ubijaju izravnu konkurenciju. Što su cijene nafte niže, SAD-u se manje isplati proizvoditi svoju naftu. Prošlog tjedna, prvi put od 2014., SAD je uvezao nafte više nego što je proizveo. To Saudijska Arabija i želi, da SAD manje proizvodi, a više kupuje na Bliskom istoku', zaključuju u Business Insideru.