SAXO BANKA:

Galama oko nafte stabilizirala cijene na 40 dolara za barel

09.08.2016 u 14:48

Bionic
Reading

Kada pokazatelji za cijenu nafte padnu za oko 20 posto, kao primjerice prošlog tjedna, iz rukava se izvlači poseban joker: takozvana verbalna intervencija članica OPEC-a i velike ne-članice kao što je Rusija. Glasno vikanje ne može uvijek donijeti rezultate, ali povremeno korištenje takvog oružja može ispuniti cilj i to se sada i dogodilo, poručuje Ole Hansen, glavni rukovoditelj za robna tržišta u Saxo banci

'Cijena nafte se oporavlja od prošlog tjedna, zahvaljujući verbalnoj intervenciji Rusije i OPEC-a. To je već poznata taktika proizvođača nafte i ovaj put je pomogla stabilizaciji tržišta. Brent naftom se jutros trgovalo za 44,86 dolara za barel, a cijena WTI-ja bila je na 42,55 dolara za barel', pojašnjava Hansen i dodaje da takva taktika može predstavljati i problem jer se s cijenom blizu 50 dolara za barel ponovno na tržište uključuju bušotine iz SAD-a, dok je lani ta granica bila na oko 60 dolara za barel.

Oporavku cijene nafte doprinijelo je pokrivanje kratkih pozicija, nakon njihove eskalacije u trgovanju s WTI naftom tijekom proteklih tjedana.

'To je igra čekanja i iskušavanje strpljenja za proizvođače nafte jer su ograničene mogućnosti rasta cijene sve dok ne poraste potražnja. Tržište će se u jednom trenutku napokon usmjeriti na milijarde dolara izgubljene u investicijama tijekom posljednjih nekoliko godina', smatra Hansen te očekuje da će se cijena zadržati na oko 43,50 dolara za barel za Brent oko 45,90 dolara za barel za WTI.