PLINSKA KRIZA

Sanader u Moskvu šalje Polančeca

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 16.01.2009 15:38
  • Objavljeno 16.01.2009 u 15:31
ivo sanader

ivo sanader

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Željko Hajdinjak

Hrvatska će nastaviti interventan uvoz plina iz Njemačke prema dogovoru s E.ON Ruhrgasom, o čemu je jučer postignut dogovor u kojem sam i sam sudjelovao, istaknuo je predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader danas u Varaždinu prilikom otvorenja nove tvornice Vindija Vivis.

Sanader je istaknuo kako se osim ovog dogovora i dalje radi na osiguranju dobave dodatnih količina plina iz drugih pravaca, a mnogo se očekuje i od sutrašnjeg sastanka u Moskvi između predstavnika Gazproma i svih zemalja koje imaju ugovor s tom tvrtkom oko dobave plina

Sastanak se održava na razini premijera, odnosno predstavnika Vlade, tako da će u Moskvu sigurno putovati potpredsjednik Vlade Damir Polančec, a tijekom dana dogovorit ćemo ostale članove delegacije. Očekujem da sastanak u Moskvi donese rješenje plinske krize, te da se počnu poštivati ugovori koje Gazprom ima s tvrtkama, pa tako i Inom, zaključio je Sanader.

Premijer je, podsjećajući da je u energetici jedan od ciljeva energetska neovisnost, najavio i skoro donošenje energetske strategije koja predviđa plinofikaciju Hrvatske.

Taj projekt, kazao je, predviđa izgradnju nekoliko novih pravaca dobave plina poput interkonekcije s Mađarskom (plinovod Slavonski Brod-Donji Miholjac-Dravszerdahely), zatim priključenje na tzv. TAP plinovod (Trans-Adriatic Pipeline) kojim bi se plin dopremao iz Kaspijskog mora i Irana preko Albanije i Italije.

Također, tu je i plinovod koji bi preko Italije dopremao plin iz Alžira i Libije te izgradnja LNG terminala za koji je poznata lokacija, istaknuo je premijer Sanader u obraćanju gospodarstvenicima varaždinskog područja na svečanom programu povodom obilježavanja 50 godina rada i razvoja poslovnog sustava Vindija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!