DRAGAN KOVAČEVIĆ

'Samodol i Škegro su kao spojene posude'

30.09.2011 u 12:01

Bionic
Reading

Je li se rad Hanfe, koju je oporba godinama prozivala da žmiri pred aferama, da bi jučer zbog obmanjivanja ulagača blokirala rad premijerkinom savjetniku Borislavu Škegri, intenzivirao uoči izbora? Djeluje li Hanfa pod vodstvom Ante Samodola selektivno ili je dosljedna u nadzoru tržišta kapitala, upitali smo ekonomiste oporbenih stranaka

'Primjenu zakona uvijek treba pozdraviti, ali rad Hanfe u zadnjih godinu dana po mom sudu ne dobiva prolaznu ocjenu. To je institucija koja se prilično instrumentalizira i koja sigurno treba određena osvježenja i novi odnos prema tržištu kapitala', komentirao je Dragan Kovačević za tportal.

Prema njegovom mišljenju, zapravo se tu više radi o individualnom obračunu, nego o primjeni zakona. 'Samodol i Škegro su kao spojene posude, na način da ni jedan ni drugi ne rade onako kako bi trebali. Mislim da se ovdje radi o osobnom animozitetu između njih dvojice, što nije dobro i što mislimo mijenjati. Taštine treba izbaciti iz nadzora tržišta kapitala, u institucijama treba razvijati pozitivnu atmosferu', priželjkuje Kovačević promjene u Hanfi, napominjući da 1. siječnja šefu Hanfe istječe mandat.

Gospodarski strateg HNS-a, kaže da su se premijerka Kosor i Ante Samodol odrekli Sanadera u 'pet do 12', komentirajući kako su to tako nespretno napravili da su na kraju prouzročili štetu sustavu.

Za razliku od Kovačevića, ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić zadovoljan je radom Hanfe. 'Naravno da možemo uvijek imati svoje procjene, ali Hanfa postupa prema zakonu koji je donio Sabor. Njihove se odluke uvijek mogu provjeriti. Mora postojati povjerenje u institucije, a oni koji tamo rade moraju svoj posao obavljati pošteno'.